Als... dan... doet pijn

05 Jul 2010
3

Als mijn partner terugkomt dan is alles weer goed. Als ik die droombaan krijg dan ben ik zielsgelukkig. Als mijn kind/ partner/ moeder/ vader/ vriend(in) zich op een andere manier gaat gedragen dan keert de rust terug in huis. De als... dan... overtuigingen zijn aantrekkelijk, maar zorgen alleen maar voor leed.

Via die overtuigingen houd je vast aan iets wat er niet is en wat er misschien helemaal niet gaat komen. Het vervelende is dat je daardoor het huidige moment verziekt. Je droomt weg in een fantasie, een illusie of een wens die je een lekkere worst voorhoudt, maar die je niet kunt pakken of eten.

De realiteit is anders en daar moet je mee dealen. Je partner heeft je verlaten, je bent werkeloos of je ouders zijn draken van mensen. Denk je gelukkiger te worden als de externe wereld verandert, dan besteed je je geluk uit. Wil jij afhankelijk zijn?


Marjolein  •  05-07-2010, 11:53

Als ik ergens aan gehecht ben, doet het pijn als ik het verlies. De pijn is evenredig groot met de kracht van mijn hechting.

Ootje  •  05-07-2010, 14:43

@Marjolein. Mooi gezegd. Weer iets om me aan vast te houden

Ootje  •  05-07-2010, 14:45

@Louise Dat dealen is nou net het probleem. Door het verdriet vlucht een mens in dingetjes waar hij zich aan vast kan houden, zoals als..dan.. gedachten. Maar wel goed om je je er bewust van te zijn. Dat helpt misschien weer om terug te gaan naar de kern van de zaak.

Reageer op dit artikel