Blog 3: backstage bij een nationaal trainer. Het kwartaal

21 Feb 2017
0

In aanloop op de kwartaaldagen waarop instructeurs de nieuwe Les Mills-lessen krijgen, wordt er van alles georganiseerd en geregeld. Er is een algemene trainervergadering, er wordt per Les Mills programma een teamtraining gehouden, de workshop en de masterclass worden besproken en, niet geheel onbelangrijk, de Reebok-kleding wordt op elkaar afgestemd.

(Flowerpose, samen met Nicole Delboeuf. Foto gemaakt door Carolien Meijer)

De indeling voor het kwartaal

Weken van tevoren hebben wij als trainers al de indeling gekregen van de kwartaaldagen. Wie presenteert wanneer en met wie? Ook dat is altijd wel een beetje spannend vind ik. Want jezelf beschikbaar stellen voor alle 5 de kwartaaldagen (Valkenswaard, Zwolle, Merchtem, Uithoorn 2x) betekent niet dat je ook 5 keer wordt ingedeeld.

Het aantal keer dat je presenteert is afhankelijk van de grootte van het trainerteam (hoe groter het team, hoe minder vaak een trainer presenteert), het aantal keer dat jouw programma op een dag wordt gegeven, en de beschikbaarheid van de trainer. Zo heb ik de afgelopen kwartaals gemiddeld 2 keer en soms 3 keer mogen presenteren. Maar er zijn ook periodes geweest waarop ik slechts op 1 kwartaaldag aanwezig was. Met andere woorden: niet elke trainer is dus op elke kwartaallocatie aanwezig.

Voor aanvang van elk kwartaal wordt er een trainingsmoment gepland waarop alle trainers van een Les Mills programma bij elkaar komen om te oefenen. Voor kwartaal 1 heeft het Bodybalance-team gekozen om te oefenen tijdens een vast lesuur. In onderstaand filmpje van 2 minuten en 15 seconden krijg je een indruk hiervan!



De trackverdeling
Wordt een les met meerdere trainers gegeven, dan worden de tracks onderling verdeeld. Hoe deze verdeling van tracks eruit ziet is binnen Bodybalance meestal afhankelijk van de program coach. De program coach houdt hierbij rekening met verschillende dingen. Wie is waar goed in? Is de balans tussen de trainers qua presentatie tijdens de masterclass goed? Wat is onze eigen voorkeur wat nummers betreft? Met als belangrijkste doel: hoe kunnen we als team de masterclass het beste neerzetten? Soms geven trainers zelf aan dat ze bepaalde nummers moeilijk vinden om te presenteren. Ook daar wordt natuurlijk rekening mee gehouden. In sommige gevallen krijg je juist dit nummer om te presenteren zodat je als trainer wordt uitgedaagd. In andere gevallen, als je bijvoorbeeld trainee bent of nog niet zo lang trainer, dan presenteert iemand anders dit nummer.

Synchroon bewegen
Tijdens een masterclass is het belangrijk dat elke trainer op ongeveer dezelfde manier beweegt. Op een groot podium zie je namelijk alles. Je kunt je niet verstoppen achter iemand anders of minder goed je best doen. De teamtraining is een prima moment om grote verschillen tussen trainers te herkennen. Na elke teamtraining beslissen we als team hoe we de techniek tijdens de kwartaaldagen neerzetten. Natuurlijk is precies hetzelfde bewegen niet altijd mogelijk. Immers, elke trainer heeft een ander lichaam en beweegt net wat anders. Maar timing en range of motion zijn voor een kwartaal een must! Ook details zoals voet pointen of flexen of vingers spreiden of bij elkaar houden worden zoveel mogelijk afgestemd.

Tijdens de les is het belangrijk dat we niet alleen bezig zijn met onze eigen presentatie, maar ook dat we onze collega-trainers goed in de gaten houden. Diegene die presenteert bepaalt. Dus als de presenter net wat sneller beweegt dan de bedoeling is, dan ga je als collega-trainer mee. Ook als je collega de mist ingaat met de choreo (wat elke trainer weleens overkomt!) dan doe je gewoon met diegene mee. Uiteindelijk gaat het namelijk om het eindresultaat. De essentie van de les neerzetten, een zo synchroon mogelijk beeld qua techniek, pakkende coaching, connectie met instructeurs met als toetje het liefst een wauw effect!

Bloopers
Natuurlijk gaat er weleens wat mis. Foto's en filmpjes zijn het levende bewijs hiervan. Check de foto hieronder: wat zijn mijn collega Nicole en ik in godsnaam aan het doen?!

psycholoog en nationaal Bodybalance trainer Louise Hildebrand

Of wat dacht je van een hard alarm die spontaan afgaat tijdens de workshop en track 2? Dit gebeurde afgelopen zaterdag tijdens het kwartaal in Zwolle. Wat doe je dan? Alle 178 Bodybalance instructeurs naar buiten escorteren? Afwachten? Iemand om hulp vragen? Ik was wel even van slag. Mijn collega Nicole ook. Op dat moment kun je voorbereid zijn wat je wilt, maar enige flexibiliteit is dan wel nodig om je les weer op te pakken en verder te gaan. (Gelukkig was het vals alarm en hebben we enorm gelachen!)

Als trainers kunnen we streven naar perfectie. We kunnen onszelf zo goed mogelijk voorbereiden op het kwartaal. Maar er kunnen altijd dingen anders gaan dan gepland. Soms kijk je niet goed naar je collega en ga je de mist in. Of zijn er dingen buiten jezelf waar je geen controle over hebt. Zoals een alarm of een GRIT-les die start op het moment dat tijdens je Bodybalance-les de ontspanning begint. Dan moet je als trainer flexibel zijn en je zenuwen onder controle hebben. Het allerbelangrijkste is dat je als trainer het vertrouwen hebt dat je, binnen je eigen mogelijkheden en kwaliteiten, het allerbeste laat zien!

Lees ook mijn eerdere 'Backstage bij een nationaal trainer' blogs:

Blog 1: Hoe is het allemaal begonnen? Als instructeur en als trainer.
Blog 2: De nieuwe muziek en release. Hoe bereid ik me voor?

Welke blogs staan nog op de planning?

- Hoe bereiden we een workshop voor?
- Wat wordt er vanuit Les Mills van ons verwacht?

Heb je andere onderwerpen waar je graag meer over wilt lezen? Of heb je een vraag over het nationaal trainerschap? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl. Dan kan ik er wellicht een blog over schrijven.

Naast nationaal trainer werk ik als psycholoog, trainer en coach op gebied van vitaliteit, mentale fitheid, tevredenheid en geluk. Ik geef presentaties, trainingen en coachingstrajecten. Wil je weten of ik iets voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Kijk dan in mijn dienstenaanbod, lees een van mijn andere blogs (inmiddels al 641 stuks!) of luister naar een van mijn radio-uitzendingen Mentaal Fit en Gezond. Stuur gerust een e-mail naar voor meer informatie!


Reageer op dit artikel