Ik ben ongelukkig. Of toch niet?

21 Oct 2015
0

'Ga eens eerlijk voor jezelf na. Ben je écht zo ongelukkig?' Tijdens de tweede sessie van een coachingstraject stelde ik deze vraag aan een cliënte. Een jongedame die voor haar gevoel alles heeft wat haar hartje begeert. Een goede relatie, een kindje, een leuke baan, vrienden... Toch voelde ze zich niet gelukkig. Een gevoel dat ze graag via het Mental Fitness 4U-traject wilde aanpakken.

Alles hebben maakt niet gelukkig
Tijdens de eerste sessie merkte ik dat zedondersgoed wist dat ze zich gezegend zou moeten voelen in haar situatie. Ze had alles watze wilde! Dat maakte het voor haar des te frustrerender dat ze zich niet gelukkig voelde. Ze voelde geen sprankeling in haar leven, geen gevoel van geluk.

Ik ken dit gevoel maar al te goed. Voor de buitenwereld heb je alles voor elkaar, maar van binnen voel je je niet gelukkig. Je kunt er geen vinger op leggen. Het is een onbestemd gevoel. Een gevoel dat er iets niet klopt. Je bent niet gelukkig maar je weet niet waarom. Daarnaast doe je zo je best om je wél goed te voelen. Helaas blijf je het gevoel houden dat je zwemt in een enorme oceaan, maar je hebt geen idee waar je naartoe moet zwemmen.

Gelukkiger als je niet alles hebt?
Juist voor mensen die 'alles' hebben is dit gevoel zo frustrerend. Heb je niet alles wat je wilt, dan kun je nog denken dat een relatie, meer geld, een andere baan, beter functionerende collega's, minder werkdruk of wat dan ook jou gelukkig gaat maken. Hierdoor kun je ongelukkige gevoelens makkelijker accepteren. Het gevoel is te verklaren. Tenminste, dat denk je... Totdat je het punt bereikt waarop je wél alles hebt en nog steeds niet gelukkig bent.

En wat dan? Wat kan dan de reden zijn van jouw ongelukkige gevoelens? Ik zie drie belangrijke redenen:

1. Je zelfinzicht is minder goed dan je zelf denkt. Misschien heb je een hoop verplichtingen, zit je agenda volgepropt en heb je nauwelijks tijd om stil te staan bij wat jou echt gelukkig maakt. Je zit vast in de automatische piloot van jouw leven en doet dingen die niet bij je passen.

2. Je gaat niet goed om met jouw negatieve gedachten. Je laat je meeslepen door doemscenario's en gelooft alle negatieve overtuigingen die je hebt, zowel over jezelf als over je omgeving.

3. Je verwacht te veel van jezelf en van je omgeving. Je verwacht vooral een gevoel van euforie en groot geluk omdat je alles hebt wat je wilt. De kunst is juist om tevreden te zijn met wie je bent, wat je doet en wat je hebt.

Toen ik mijn cliënte voor de derde keer zag was de sombere uitstraling die ze eerder had helemaal verdwenen. 'Ik heb onderzocht of ik echt ongelukkig ben, maar het klopt niet. Ik maakte het mezelf moeilijk met al mijn negatieve gedachten. Door in deze gedachten te blijven hangen zag ik de positieve dingen niet meer. Ik ben helemaal niet ongelukkig!'

Een gevoel van geluk, zowel op werkgebied als privé, is te trainen. Het vereist zelfonderzoek en breintraining. Ik heb een trainingstraject ontwikkeld genaamd Mentaal Fit speciaal voor mensen die veel onrust ervaren en zich niet gelukkig voelen. In 6 sessies leer je om jouw onrust en ongelukkige gevoelens aan te pakken. Dit gebeurt zonder te graven in het verleden of zweverig gedoe. Lees hier meer over het traject en of dit traject geschikt is voor jou. Wil je meer informatie? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl

Voor organisaties verzorg ik workshops en coachingstrajecten 'Mentaal Fit op het werk' om medewerkers te inspireren positief en tevreden in hun werk te staan. Deze workshop wordt aangepast aan de specifieke situatie van de organisatie of van de medewerkers. Mijn specialiteiten zijn e-mailstress, teambuilding en de balans tussen werk en privé.


Reageer op dit artikel