Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

O jee. Wordt dit een zwaar en deprimerend blog? Een blog vol filosofische vragen en moeilijke antwoorden? Nee, juist niet. Eigenlijk wordt het een simpel blog. Een blog met een duidelijk een makkelijk antwoord.

Wat is de zin van het leven?

Bijzondere missie?
Al sinds mijn kinderjaren heb ik me afgevraagd wat de zin is het van leven. Waarom ben ik op deze aardbol geschopt? Wat is mijn missie hier op aarde? Had ik een bijzondere missie? En wat was deze missie dan? Hoe meer ik erover nadacht, hoe gefrustreerder ik raakte. Ik kreeg namelijk geen antwoord. En daar werd ik niet happy van.

Door levenservaring, mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, lezen, de dingen die ik meemaakte, de mensen die ik ontmoette en mijn werk ben ik erachter gekomen dat het antwoord veel simpeler is dan ik dacht. Misschien wel een beetje teleurstellend. De zin van het leven is: (over)leven en gelukkig zijn!

Is dat alles?
Ja, ik vrees van wel. En ja, er zullen vast mensen zijn die het niet met me eens zijn (reageer gerust onder dit blog), maar misschien kan ik mijn antwoord toelichten.

Alle doelen die we nastreven. Alle dingen die we doen. Bijvoorbeeld eten kopen, afspreken met vrienden of familie, afvallen, sporten, een andere baan zoeken, lezen, uitgaan, shoppen of noem het maar op. Alles heeft als ultiem doel om jouw leven leuker en aangenamer te maken. En dus om happy te zijn.

Maak een ander blij en word zelf blij
Zijn we dan uiteindelijk puur egoïstische wezens die alleen maar denken aan ons eigenbelang? Nee. Dat is iets te simpel gedacht. Veel dingen die ons happy maken hebben juist te maken met andere mensen. Het maakt een mens bijvoorbeeld happy wanneer je iets kan betekenen voor een ander.

Zo was ik laatst op bezoek bij mijn ouders. Mijn vader wilde graag een tweede e-mailadres. Ook al had ik geen zin om dit voor hem uit te zoeken (ik ben totaal geen held met technische dingen en raak snel gefrustreerd als iets niet meteen lukt), ik wilde toch een poging wagen. Ik wist namelijk dat dit tweede e-mailadres mijn vader erg blij zou maken. Twee uur later (inclusief telefonische hulp van KPN), was het me gelukt. Mijn vader blij, en ik blij!

Juiste balans
Natuurlijk moet je hierin wel een balans vinden. Als je alleen maar dingen doet voor een ander terwijl je er zelf geen zin in hebt, dan word je een voetveeg van een ander. En daar word je weer ongelukkig van.

Niet iedereen vindt het makkelijk om gelukkig te zijn. Hieronder vind je nog een paar andere tips om jouw gevoel van geluk te vergroten.

- Durf ongelukkig te zijn. Dit lijkt een beetje vreemd. Maar als je nu van jezelf verwacht dat je altijd gelukkig bent, dan kom je bedrogen uit. Want het leven bestaat nu eenmaal ook uit tegenslagen. Ruzie met een vriend, het overlijden van een dierbare, een tegenvaller op je werk. Om dit soort dingen mag je best even ongelukkig zijn. Zolang je maar niet blijft hangen in deze ongelukkige gevoelens.

- Houd niet vast aan hoge verwachtingen. Het leven is jou niks verplicht. Natuurlijk kun je wensen hebben en verlangens. Maar als deze niet worden vervuld, dan hoeft dat niet per se te maken hebben met te weinig wilskracht of doorzettingsvermogen. Streef doelen na, hoop er het beste van, maar raak niet langdurig gefrustreerd als iets niet lukt. Niet alles uit het leven is maakbaar. Ook al lijkt dat soms wel zo.

- Plan minder. Vaak moet je dingen plannen. Voor je gezin, je studie of je werk. Maar ik heb het gevoel dat we zijn doorgeslagen met plannen. Zelf was ik ook iemand die tot in de minuut alles wilde plannen. Nu is dat een stuk minder. En dat voelt veel relaxter! Kijk eens of je in je vrije tijd wat minder kunt plannen. Laat de dag eens komen zoals deze komt. Bedenk op dat moment eens waar je zin in hebt. En laat je aangenaam verrassen!

Lees ook deze blogs:

Ik weet niet wat ik wil

Ik weet nog steeds niet wat ik wil

Ik moet niet weten wat ik wil

Als psycholoog, trainer en coach ben ik gespecialiseerd in mentale gezondheid. Ik geef presentaties, workshops, trainingen en coachingstrajecten op gebied van o.a. afvallen, hoge werkdruk, e-mailstress, onrust en/of ongelukkige gevoelens. Kijk gerust in mijn dienstenaanbod om te kijken of ik jou of jouw bedrijf verder kan helpen. Je kunt ook een e-mail sturen naar: info@louisehildebrand.nl of bellen naar 06 52 33 68 90.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.