Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

'Zou jij je aansluiten bij een vrouwennetwerk?', vroeg ik dit weekend aan een vriendin, directeur van een reclamebureau. 'Echt niet', antwoordde ze resoluut. 'In het zakelijke leven kom je toch ook mannen tegen? Waarom zou ik, als ik me aansluit bij een netwerk om te brainstormen over zakelijke issues, me beperken tot de mening van vrouwen?'

Zo had ik het nog niet bekeken. En ja, eerlijk is eerlijk. Ik heb wél bij dergelijke netwerken rondgesnuffeld, maar heb nooit de stap genomen om me erbij aan te sluiten. Het voelde verkeerd. Ongemakkelijk. En vooral: niet zoals ik ben.

Daarnaast lijkt het me gewoonweg minder interessant om alleen te netwerken met dames. Is het niet veel leuker om ook contacten op te doen met mannelijke ondernemers? Word je door een vrouwennetwerk niet beperkt in je zakelijke wereld, een wereld waar ook genoeg mannen rondlopen en business doen?

Als ik me al bij een zakelijk netwerk aansluit, dan ga ik voor een sociaal, informatief en inspirerend netwerk waarin zowel mannen als vrouwen welkom zijn. Mensen die hun business wél belangrijk vinden, maar niet alleen eurotekens voor ogen hebben. Een netwerk waarin gelijkwaardigheid centraal staat, of je nou kleine zelfstandige bent of directeur van een groot bedrijf. En een plek waar niemand zich arrogant opstelt. Jammer genoeg heb ik een dergelijk netwerk nog niet gevonden. Als iemand wél zo'n netwerk kent, dan hoor ik dat graag!

 

ingeborg • 26-06-2007, 13:43
Louise

herkenbaar wat je schrijft. Toen ik ooit begon voor mezelf, en later met oprichting van Entre Jeunes voor startende vrouwelijke ondernemers, kreeg ik veel dezelfde reacties. mijn allereerste reactie was ook: ben toch geen feministe?? er zijn toch ook mannen??

Toch is het echt zo, dat vrouwelijke ondernemers tegen andere dingen 'aanbotsen' en oplopen dan mannen, en in een goed netwerk kun je die vragen en twijfels kwijt en kom je daarna verder. Er is een luisterend oor voor elkaar, herkenning van de problematiek (vaak combi gezin/ eigen bedrijf en vragen over acquisitie, prijsstelling, hoe doe jij.....? vul maar in) en inspiratie om weer verder te gaan. Lees maar wat vrouwen die lid zijn van zo'n netwerk zeggen...

Plus het feit, dat wij vrouwen vaak geen rolmodellen hebben in ondernemer zijn, onze moeders en oma's, vriendinnen of buurvrouwen zijn vaak (nog) geen ondernemer..al groeit het aantal sterk, dus die kans wordt wel groter. En vrouwen starten anders dan mannen, vaak hebben ze eerst nog een baan en combineren die met een eigen bedrijf en gaan ze pas later, als ze een goed basis hebben gebouwd, full time eigen ondernemer worden. Uit onderzoek blijkt echt, dat wij op de lange termijn succevoller dan mannen zijn met ons eigen bedrijf.

Ik zou je echt willen uitnodigen om ens bij wat netwerken langs te gaan, deelnemen en voelen of het wat voor je is. Ik vergelijk het wel eens met een nieuw eettent in de stad, die moet je zelf uitproberen om te zien of het wat voor je is, iedereen kan er wat van vinden, maar uiteindelijke vraag is wat jij ervan vindt, en of het dus iets voor JOU is. Dat kan niemand voor jou bepalen.

kun je hier wat mee?
verder staat op site van KvK in AMsterdam een gids die je gratis kunt dwonloaden met alle bij hen bekende netwerken, daar zit vast wel wat voor jou gading bij..denk je niet??

groetjes Ingeborg

Barbara • 26-06-2007, 17:58
Hi Louise,
Ik herken helemaal wat je beschrijft, maar waarom zou je je beperken tot één netwerk? Ik ben lid van Entre Jeunes, waarover Ingeborg schrijft, dat weer onder de koepel Federatie Zakenvrouwen valt, waarmee je een enorm netwerk van vrouwelijke ondernemers tot je beschikking hebt. Maar ik heb ook een LinkedIn-profiel, een digitaal netwerk, en natuurlijk onderhoud ik een 'eigen' netwerk van allerlei verschillende (zakelijke) contacten. Bovendien is lidmaatschap van een beroepsvereniging ook een netwerk. Van mannen en vrouwen. Ongeacht hun verschillende stijl en/of aanpak. Dus kan ik kiezen. Want ik kies niet voor iemand omdat het een zij is, maar vanwege diens (inhoudelijke) kwaliteiten.

Verder hangt de mate van succes van jou als ondernemer niet van je gender af maar van je visie en aanpak. Dat mannen eerder failliet gaan dan vrouwen, dat is een statistisch gegeven, meer niet.
Louise Hildebrand • 26-06-2007, 18:04
Dank voor jullie reacties. Ik zal eens rondsnuffelen bij de Kamer van Koophandel voor netwerken. En Barbara, inderdaad hoef ik me niet te beperken tot één netwerk. Hoe meer mensen ik leer kennen, hoe leuker ik dat vind. @Ingeborg, je hebt me geïnspireerd voor m'n volgende weblogbericht!
ingeborg • 26-06-2007, 18:27
en..ik heb inmiddels ok op mijn eigen log hier weer over geschreven...
zo inspirerend we elkaar...

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.