Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bodybalance • Instructeur • Training • 

Gisteren mocht ik voor het eerst als 'volwaardig' nationaal Bodybalance-trainer samen met twee collega's een kwartaalpresentatie verzorgen: Bodybalance 50. Spannend natuurlijk, want de verwachtingen waren hoog. Zowel van deelnemers, collega-trainers als van mezelf.

Je krijgt één kans. Eén kans om een beleving neer te zetten en om het beste van jezelf te laten zien. Niet alleen moet je inhoudelijk alle vaardigheden bezitten om een uitstekende les neer te zetten. Dus 100% kennis van de choreografie, perfecte techniekbeheersing, duidelijke en inspirerende coaching, connectie en het liefst nog een beetje Fitness Magic. Ook moet je je zenuwen goed onder controle hebben. Want geloof me, het idee dat ruim 150 instructeurs een les bij je volgen en jou na de les op een feedbackformulier beoordelen, is niet super relaxed.

Sta je in je vertrouwde sportschool waar iedereen je kent en waar iedereen je al accepteert, dan kun je volledig jezelf zijn. Op een podium voor kritische instructeurs is dat toch anders. Ik merkte dat ik meer bezig was met presteren (zeg ik de juiste woorden, is mijn timing goed, struikel ik niet over woorden, laat ik voldoende van mezelf zien), dan dat ik volledig ontspannen les gaf.

Misschien hoort dat erbij en misschien wordt dat met ervaring minder. Misschien ook niet. Dat moet ik nog afwachten. Feit blijft dat iedereen een mening over je heeft en dat je niet iedereen tevreden kunt stellen. De een vond de les teleurstellend, de ander adembenemend. De een oké, de ander inspirerend. Feedback op vaardighedengebied, daar kan ik wat mee. Feedback op persoonlijk gebied of uiterlijk is lastiger. Want, wat doe je als iemand je niet charismatisch vindt? Nog een uitdaging voor mij is om niet alleen te kijken naar 'negatieve' feedback, maar om ook de positieve feedback te laten landen. Want die kreeg ik ook! En is hun mening niet net zo belangrijk als de mening van mensen die minder tevreden waren?

 

Conny Meijer • 17-08-2010, 17:44
Beste Louise,

Zowel bij workshop BB 50 als bij de basisopleiding voor BB instructeurs ben ik aanwezig geweest.Beiden een vuurdoop voor jou.Dat besefte ik totaal niet,wat een professional en een inspirerend voorbeeld voor de deelnemers!Geweldige uitstraling een en bijzonder prettig stemgeluid.Keep up the good work!
Hartelijk dank voor de cursus en kwartaal training,hoop je volgende keer weer te zien.
Louise Hildebrand • 18-08-2010, 08:53
Wat een ontzettend mooi compliment, dank je wel! Ik ben vereerd dat ik (nu officieel) namens Les Mills dit fantastische progamma mag uitdragen. Heel veel plezier bij je lessen en ik zie je graag bij de volgende kwartaalworkshop.
Wim ter Velde • 18-08-2010, 11:20
Hoi Louise,
Geweldig dat je zover bent gekomen en dat het goed gegaan is. Ik herken je gevoel. Eenmaal per jaar hadden wij een wedstrijd tussen verschillende bands. Tijdens de avond stond je voor publiek relaxed te spelen, no problem. Maar dan 's middags!!! Je had een soundcheck, verder zonder publiek maar waar alleen de muzikanten van de andere bands stonden te kijken en te luisteren. NERVEWRECKING!!!!! Je had het gevoel dat ze echt ALLES hoorden en zagen.
Dat moet hetzelfde zijn als wanneer jij op het podium staat met een zaal vol instructeurs. Respect, ik heb een aardig idee hoeveel je hebt opgeofferd om dit te bereiken.
Wim
Louise Hildebrand • 19-08-2010, 09:05
Hoi Wim, dank je wel! De zenuwen en spanning zijn inmiddels weggezakt en ik ben wat milder naar mezelf toe. Ik mag leren, feedback gebruik ik om te groeien en ik blijf in m'n achterhoofd houden waarom ik dit doe: omdat het een fantastisch programma is waar je ontzettend veel deelnemers een goed gevoel mee kunt geven. Hoe meer instructeurs dit beseffen en dit overdragen aan hun deelnemers, hoe mooier de wereld wordt! :-)
Ootje • 20-08-2010, 13:47
Hé Louise,
Fantastisch hoe jij steeds weer de uitdaging met jezelf aangaat en je grenzen verlegt, waardoor je jezelf steeds meer verrijkt.
Vandaag tijdens de bb les moest ik denken aan wat jij zei over de "negatieve" feedback over persoonlijke dingen. Ik heb gemerkt dat jouw lessen altijd heel erg populair zijn en de meeste mensen zeggen echt: 'als je eenmaal les hebt gehad van Louise, dan wil je nooit meer anders'. Maar toch spreek ik toch ook mensen die jouw lessen helemaal niks vinden en het bijv. veel prettiger vinden bij Karen. Ik vind dat persoonlijk echt heel raar, want ik vind je als bb instructrice helemaal te gek :-). Maar natuurlijk is het niet raar. Je kunt niet bij iedereen een klik hebben. Gelukkig zijn alle mensen nog steeds anders en wat bij de een past is helemaal niks voor de ander. Volgens mij is dat iets wat jij heel goed weet. Dus als er mensen zijn die jou aanspreken op gebrek aan charisma, dan hebben ze het niet helemaal begrepen. Want jouw charisma komt dan volgens mij gewoon niet op hun over. Omdat ze niet het type mens zijn dat bij jou past. En het zou ook niks zijn als alle bb instructeurs hetzelfde zouden zijn, want dan komt er alleen nog maar een bepaald soort publiek op af. En nu is het een ideaal programma voor een heel breed publiek.
Dus feedback op persoonlijk vlak niet persoonlijk opnemen. Is het positief, zie het als een compliment. Is het negatief, onthou dan dat iets is dat je niet kan veranderen, want je bent wie je bent.
Angelique • 08-09-2010, 17:02
Hoi Louise,
Meestal krijg ik best leuke reacties na mijn les, soms zelfs heel enthousiast en dat neem ik dan dankbaar in ontvangst.
Maar een maand of 3 geleden,toen ik pas met mijn 2e release bezig was, kwam eens een man na de les naar me toe en zei heel direct dat hij 'het helemaal niks vond, hij kon me helemaal niet volgen en Maud is veel beter'...Maud geeft al eeuwen les van Pilates, BB tot X-co en is van alle markten thuis.
Een collega die me geschaduwd had, nam het voor me op en ikzelf heb om een specifiek voorbeeld gevraagd, wat hij me vervolgens niet kon geven.
Een dag of 2 heb ik hiermee rondgelopen en me rot gevoeld. Toen heb ik me er maar bij neergelegd dat ik het niet iedereen naar de zin kan maken en me gefocust op de complimenten die ik gekregen heb.
Mensen vergelijken nu eenmaal en ik probeer mijn enthousiasme iedere les weer op de mensen over te brengen.
En nogmaals, ook ik heb bij jou de opleiding gevolgd en release nr 49 gedaan, en vond het geweldig. Voor mij ben je een voorbeeld.
Groetjes, Angelique
Louise Hildebrand • 09-09-2010, 10:29
@Angelique. Dank je wel voor je compliment en dit voorbeeld :-) Zo blijkt maar weer dat mensen altijd zullen vergelijken. Punt is wel dat sommige mensen 'vergeten' dat je een klein veulentje niet kunt vergelijken met een volwassen paard. Jij bent net met je mooie Bodybalance-reis begonnen en Maud heeft, zoals ik uit jouw reactie begrijp, al veel meer ervaring. Goed dat je de knop hebt weten om te zetten. Want inderdaad, je kunt het niet iedereen naar de zin maken, hoe graag je dat soms ook wilt. Soms merk ik dat goede instructeurs bang zijn om een van mijn Bodybalancelessen over te nemen. Dat vind ik echt zo niet nodig! Instructeurs met passie hebben elk hun eigen kwaliteiten. Alleen gooit onzekerheid soms een hoop onnodig roet in het eten ;-)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.