Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Coaching • 

Diegene aan wie jij je mateloos stoort of aan wie jij een bloedhekel hebt, kan jou het meeste leren. Zo kan ik me een tijd herinneren dat ik nog bij een baas werkte en me dood irriteerde aan een collega. Hij was de helft van de tijd alleen maar aan het geinen, deed rustig aan en gaf zichzelf genoeg rust om vooral niet overspannen te raken.

Jaren later kwam ik erachter dat ik eigenlijk gewoon stikjaloers was. Hij was in feite een stuk vriendelijker naar zichzelf toe. Zijn werkmentaliteit zorgde ervoor dat hij zichzelf niet voorbij liep. En ik? Ik kreeg als cadeau voor mijn inspanningen een fijne burn-out. Want, zo verantwoordelijk en ijverig als ik was trok ik overdreven veel werk naar me toe, werkte ik flink wat overuren en nam ik altijd werk mee naar huis.

Een andere collega die me het bloed onder de nagels vandaan haalde, was een dame die haar charmes in de strijd gooide om haar ondermaatse kwaliteiten te verbloemen. Al het werk dat zij afleverde, daar moest ik nog flink aan sleutelen. Zo collegiaal en aardig als ik was zei ik daar niks over tegen m'n leidinggevende. Alleen deed zij dat ook niet waardoor zij alle credit kreeg voor werk dat ik uiteindelijk op kwalitatief gebied had opgekrikt. Ik irriteerde me uiteindelijk niet aan haar, maar aan mezelf. Kennelijk kon ik niet voor mezelf opkomen en mezelf op de borst kloppen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Sta er eens een moment bij stil: wie haalt bij jou frustratie, irritatie of boosheid naar boven? En wat zegt dat over jezelf?

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.