Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
21| 11| 07
Rubriek: Coaching • 

Vandaag ben ik gefascineerd door het begrip ambitie. Wat betekent ambitie eigenlijk? En is het als kleine zelfstandige niet-ambitieus om klein te blijven?

Kijk ik in de Van Dale dan vind ik de volgende definities van ambitie:
  • 1. eerzucht;
  • 2. begeerte om te verwerven;
  • 3. streven naar en lust tot goede of betere vervulling van een ambt, een taak, ijver, lust om te werken;
  • 4. lust, animo (er was niet veel ambitie bij de verkoping).

Als zzp'er val je eigenlijk net tussen wal en schip. Je bent weliswaar voor de belastingdienst een ondernemer, maar echt meetellen of interessant ben je (voor veel media) niet. De Microsofts, ABN-AMRO's en andere grote al dan niet beursgenoteerde ondernemingen, die zijn pas interessant. Het gaat om de centen: de tonnen en miljoenen. Over fusies, aandelen en vooral winst. Al die eenlingen zijn leuk voor een locaal krantje, maar landelijk nieuws zullen ze nooit halen (tenzij je natuurlijk Sonja Bakker heet en in je uppie verantwoordelijk bent voor een nieuwe landelijke hype).

Eigenlijk zijn alle zzp'ers verkapte werknemers. We zijn weliswaar zelfstandig, maar doen hier en daar een klus en werken meestal 'low profile'. Dat betekent in mijn ogen niet dat we per definitie ambitieloos zijn. Integendeel. Kijk ik naar uitleg drie, dan kan ik me in die uitleg erg goed vinden. Ik wil groeien in alle dingen die ik doe. Groei of 'begeerte om te verwerven' (uitleg twee) zie ik niet zozeer als groei in medewerkers of het aantal nullen op mijn bankrekening (hoewel een goed gevulde bankrekening natuurlijk niet verkeerd is), maar als persoonlijke groei.

Ik wil dingen doen die me uitdagen. Lekker bezig zijn met verschillende opdrachten. Goede producten afleveren en een goed gevoel over mezelf krijgen. Voor mij is dat (op dit moment) ambitieus genoeg.

 

Xiwel • 21-11-2007, 13:16
Ik heb zelfs een beetje afkeer van het woord ambitie of mensen die pretenderen ambitieus te zijn. Dat hangt waarschijnlijk samen met 'ambitie' hebben tot opklimmen in een bedrijf. Sommige mensen vinden dat gezond en als je niet hogerop wilt komen; ongezond. Ik ken nogal wat managers die hogerop gekomen zijn over de ruggen van hun 'collega's'.

Over ambitie om iets goed te doen hoor je minder. Ik probeer (net als 98% van de mensheid) dingen goed te doen. Met zulke ambitie is nmm weinig mis totdat het doorschiet naar perfectionisme. Voor WO-II waren 2 landen met een zeer perfectionistische bevolking. Perfectionisme kan dus snel overslaan in iets fouts. En als de aanloop daarvoor ambitie is, ben ik liever ook niet ambitieus. Ik was overigens tot een jaar of 20 terug ook erg perfectionistisch (zit in de genen) en heb geprobeerd daar iets aan te doen. Uitendelijk leverde dat meer vrienden en een positiever wereldbeeld op.

Verder hangt ambitie ook samen met ontevredenheid. Dwz je wilt iets veranderen, dus ben je niet tevreden met de huidige situatie. Ontevredenheid is ook een woord waar ik een flinke hekel aan heb. Reclames spelen daar erg op in, wat neerkomt op grotere auto's, dikkere buiken en minder goed omgaan met de buren.

Maar goed, zonder ambitie wordt de wereld wel heel erg saai en teletubbyachtig. :-)
Louise Hildebrand • 22-11-2007, 09:11
Dank voor je zeer uitgebreide reactie! Overigens heb ik niet altijd zo over ambitie gedacht. Voorheen wilde ik altijd de jongste, snelste en beste van iedereen zijn. Ik speelde continu een wedstrijd met iedereen om me heen. En ja, dat is vermoeiend en zorgt ervoor dat je nooit tevreden bent. Inmiddels ben ik blij dat ik niet meer zo competitief ben (oké, nog een heel klein beetje dan, helemaal 'wegpoetsen' is me niet gelukt ;-)) en heeft uitleg 1 plaatsgemaakt voor uitleg 3.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.