Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
14| 05| 07
Rubriek: Coaching • 

Weekenden zijn me heilig. Ik check geen mail, plan niet al te veel afspraken en houd me zeker niet met m'n werk bezig. Zo houd ik mijn werk- en privéleven goed in balans. Soms is dat wat lastig. Vooral in tijden waarin ik achtervolgd wordt door deadlines, laten werkgerelateerde zaken me niet los.

Een saaie en lange autoreis op zondagochtend is dan niet bevorderlijk voor het aantal gedachten dat door me heen spookt. Dag voor dag loop ik de week door. Wie ik allemaal moet bellen, wanneer ik dat het beste kan doen, welke deadlines ik heb en hoe ik bepaalde dingen het beste kan aanpakken. Daarnaast schreeuwt m'n administratie dat ik hoognodig alles moet bijwerken en heb ik ook nog een lijst met werkgerelateerde klusjes waarop ik nog niks heb afgevinkt.

Niet dat ik klaag. Dat hoort nu eenmaal bij het werk dat ik heb gekozen. Heel soms verlang ik terug naar een baan die ik vrijdagmiddag kan loslaten en maandagochtend weer kan oppakken. Een seconde later ben ik weer superblij dat ik dit werk doe. Zolang ik niet 24 uur per dag met m'n werk bezig ben, geen klachten krijg uit het thuisfront en gemakkelijk tijd vrijmaak voor andere dingen zie ik geen probleem.

Anders wordt het wanneer je geen afstand kunt nemen van je werk en (heel belangrijk!) je er last van ondervindt. Als je bijvoorbeeld letterlijk en figuurlijk met je werk opstaat en ermee naar bed gaat. Als je moe wakker wordt en 's nachts geen oog dicht doet. Als je alleen maar aan je werk denkt terwijl je eigenlijk met iets anders bezig bent. Als je familie en vrienden verwaarloost en nauwelijks anders afspraken hebt behalve werkgerelateerde. In dat geval wordt het hoog tijd om wat aan je situatie te doen...

 

Martin • 14-05-2007, 20:59
En dat is....?
Louise Hildebrand • 14-05-2007, 22:29
Stof voor een volgend weblogbericht ;-)
Arjan Jonker • 15-05-2007, 08:20
Het werkt ook andersom: als beginnend freelancer ben ik nog niet fulltime bezig met mijn kernactiviteit. Juist daarom laat mijn werk me (ook in het weekend) niet snel los. Heeft (ik geef het toe) vast alles te maken met een beetje onzekerheid: komen die opdrachten in de toekomst wel?

Wat dat betreft zou je in jouw geval kunnen zeggen dat het een luxeprobleem is ;-)
Louise Hildebrand • 15-05-2007, 08:50
Daar heb je gelijk in Arjan! Maar dat is zeker niet altijd zo geweest. In het begin (zeker het eerste half jaar) was ik ook niet fulltime bezig met opdrachten en ook onzeker. Zoiets heeft tijd nodig. Mensen/organisaties moeten weten wie je bent, waar je voor staat en wat je allemaal in huis hebt. Je probeert wat dingen uit en leert met vallen en opstaan. Nog steeds overigens!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.