Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Gedachten • Mental Fitness 4U • 

'Hebben ze het nou weer verplaatst? Hopeloos. HO-PE-LOOS!!!' Terwijl ik in gedachten verzonken een bakje olijven in mijn winkelwagentje gooi, kijk ik links van me. Daar zie ik een dame van in de 60 zwaar geïrriteerd zoeken naar wat waarschijnlijk haar favoriete snack is.

Niet alleen was ik verbaasd dat deze dame zich kennelijk enorm kan opwinden over zoiets onbenulligs. Ik raakte zelf ook geïrriteerd. Koud een half uur terug had ik een gesprek met een dame uit mijn yogales. Deze dame werkt binnen een organisatie voor jeugd en opvoedhulp en zij vertelde het indrukwekkende verhaal van een 15-jarig meisje dat sinds haar geboorte al wacht op een verblijfsvergunning. Een meisje dat waarschijnlijk wordt uitgehuwelijkt. Een meisje dat niet anders weet dan dat ze wel naar school mag, maar niet mee kan op buitenlandse schoolreisjes. Een meisje dat niet eens met haar vriendinnetjes de stad in mag. Laat staan dat ze alleen over straat kan lopen zonder dat haar broer haar goed in de gaten houdt. Een meisje dat thuis mishandeld wordt, maar ondanks al haar shit nog steeds vrolijk in het leven staat. En dan klaagt deze vrouw dat ze iets niet kan vinden in de supermarkt?!!!

Verwend nest
Het contrast was voor mij te groot. Wat een verwend nest was deze vrouw! Heeft ze niets anders om zich druk over te maken? Ik wilde een gemene blik haar richting opwerpen, maar hield me in. Ik ga me toch zeker niet druk maken over haar bekrompenheid? En bovendien. Zo heilig ben ik zelf ook niet. Hoe vaak heb ik niet zwaar gefrusteerd voor mijn kledingkast gestaan omdat ik geen keuze kon maken uit het enorme aanbod van kleding? Te strak, te los, te flets, te zwart, te sexy, te casual, te warm, te fris, dikmakend... Hoe meer keuze hoe meer stress. Stress van een verwende vrouw! Ja, ik geef toe, ik ben verwend.

Ik heb alle mogelijkheden van de wereld gehad om me te kunnen ontplooien tot wie ik ben. Ik heb geen honger hoeven te lijden zoals mijn ouders en zo vele anderen. Ik heb geen mensen voor mijn ogen vermoord zien worden zoals mijn moeder. Ik kon een goede opleiding volgen. Mijn moeder was genoodzaakt om op haar 15e fulltime te werken om bij te dragen aan het huishouden. Ik ben gezond, kan gaan en staan waar ik wil, heb fijne mensen om me heen en doe dingen die ik leuk vind. Wat heb ik in godsnaam te klagen?

Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn of haar eigen stress en leed. Iedereen heeft weleens zorgen. Klein of groot. Het leven is niet altijd even gemakkelijk en je hoeft je eigen situatie echt niet altijd weg te stoppen. Wat je voelt, dat voel je. Maar soms is het goed om als een helicopter boven je eigen leven te hangen. Vooral als je veel negatieve gedachten en frustratie hebt. Vraag jezelf af: is datgene waar je je nu druk over maakt echt zo erg? En zal jouw zorg over een maand nog steeds zoveel stress geven?

 

Ximaar • 12-08-2013, 12:37
Hier heb ik geen last van 'verwend nest' slaat vrijwel altijd op jonge vrouwen/puubsters en nooit op oudere mannen. :-)
Louise Hildebrand • 14-08-2013, 08:49
Ik ken anders aardig wat oudere mannen die zich ook verwend gedragen ;-) Zal denk ik ook aan de persoon liggen.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.