Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
23| 07| 07
Rubriek: Persoonlijk • 

De discussie op mijn vorige bericht heeft bij mij wat vragen opgeroepen. Wat ik me vooral afvraag is het volgende: hoe ver liggen de begrippen bewegen en sporten uiteen? En, wat is sport eigenlijk?

Kijk ik op Wikipedia, dan krijg ik de volgende omschrijving:

Een sport kan omschreven worden als een fysiek (bijvoorbeeld voetbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat op reglementaire wijze in competitieverband gespeeld kan worden. Sport kan ook op een recreatieve wijze beoefend worden.

Hoewel iedereen 'weet' wat met sport bedoeld wordt, is het lastig om hiervan een eensluitende definitie te geven. De term evolueert continu om nieuwe activiteiten die men als sport ervaart onder deze noemer te brengen. Sporten zijn meestal activiteiten gebaseerd op fysieke beweging gebruikmakend van karakteristieken als kracht, snelheid, behendigheid en denkvermogen.

Voordat ik een activiteit sport noem moet er wel sprake zijn van een minimale fysieke activiteit. Schaken zie ik om deze reden puur als denkspel. Daarnaast denk ik dat er niet altijd een competitie-aspect aan vast hoeft te zitten. Anders zou ik op dit moment geen enkele sport beoefenen, terwijl ik geregeld op de sportschool (!) ben.

Dit brengt mij op het verschil tussen beweging en sport. Bewegen kan op verschillende manieren. Dagelijks naar je werk fietsen, meedoen aan de Vierdaagse (met of zonder training), een keer per maand een flinke boswandeling maken of drie keer per week naar de sportschool. In alle gevallen is er sprake van beweging, maar wanneer wordt beweging een sport?

 

Witlof • 25-07-2007, 13:18
Wat vind je zelf?
Louise Hildebrand • 26-07-2007, 11:17
Eerlijk gezegd ben ik er nog steeds niet uit. Heeft het te maken met minimale beweging? Ben je bijvoorbeeld, als je meer dan dertig minuten op een dag beweegt al aan het sporten? Heeft het te maken met een verhoogde hartslag tijdens deze beweging? Dan zouden bedtaferelen bijvoorbeeld ook onder deze noemer vallen. Heeft het te maken met een competitieaspect? In dat geval mag ik mezelf geen sporter noemen. Moet je lid zijn van een vereniging of sportschool? Dan zijn alle joggers en hardlopers geen sporters. En zo kan ik nog wel meer lastige vragen bedenken. Kortom, ik moet er nog even over brainstormen :-)
Tim • 24-10-2007, 10:43
"Anders zou ik op dit moment geen enkele sport beoefenen, terwijl ik geregeld op de sportschool ben"
Je gaat er hier dus vanuit dat het sport is om dat het bewegen is en omdat het instituut SPORTschool heet. Dit lijkt mij niet de goede beredenering. De sportschool is een hulpmiddel voor de sport, zo is het ook ontstaan. Wedstrijdlopers trainen er specifieke spiergroepen, voetballers doen er meer kracht op na een blessure. Sporten in de sportschool is geen sport opzich. Het is bewegen om te sporten. Sport is m.i. pas sport wanneer het in competitieverband beoefend KAN worden. Hardlopen, om uiteindelijk mee te doen aan een wedstrijd, is dus ook sport.
Als je alleen in een sportschool in de weer bent en daar geen verder doel mee hebt, ben je m.i. dus geen sporter, maar een beweger.
De site van het NOC-NSF geeft hier misschien nog wat houvast over wat wel en geen sport is.
Louise Hildebrand • 24-10-2007, 11:23
Heldere uitleg Tim. Ik denk dat je gelijk hebt. De termen sporten en bewegen worden vaak onbedoeld (en onbewust?) door elkaar gebruikt. Ik betrap mezelf er ook dikwijls op. Als ik tegenwoordig een gesprek met iemand heb over sporten/bewegen is mijn eerste vraag ook: wat versta je er precies onder? Dat geeft vaak al voldoende gespreksstof. Als ik het nu volgens de officiële regels moet definiëren dan WAS ik een fanatiek sporter (volleybalster) en BEN ik fanatiek beweger!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.