Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • 

Inzicht is altijd goed. Daarom ben ik meestal wel te porren voor het maken van een psychologische test of een test die bijvoorbeeld vaardigheden meet. Vorige week heb ik de gratis versie van De ondernemerstest ingevuld. Een test met ruim honderd vragen die pretendeert te meten in hoeverre ik beschikt over succesvolle ondernemerskwaliteiten.

Vandaag kreeg ik een e-mail met de boodschap dat ik mijn rapport kan downloaden via de site. Spannend! In het rapport lees ik dat De ondernemerstest is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (Nederland) en de Vlaamse minister van Werkgelegenheid en Toerisme. Dit instrument schijnt antwoord te geven op de vraag waar sterktes en zwaktes liggen in relatie tot de organisatiefase waarin ik me bevind (start, groei, volwassenheid).

Het rapport geeft inzicht in mijn ondernemersprofiel en taakcompetenties. In het ondernemersprofiel staan de begrippen WEZEN, WETEN, VERANDEREN en DOEN centraal. WEZEN bepaalt of ik met beide benen op de grond kan blijven in mijn streven om vooruit te komen. WETEN omvat kennis, vaardigheden en inzichten. VERANDEREN geeft aan of ik dingen anders kan doen en mijn ideeën bruikbaar kan omzetten naar doelen. DOEN is mijn vermogen om dingen zo te doen dat doelstellingen worden bereikt.

Taakcompetenties zijn:

- onderhandelingsvaardigheden;

- communicatieve vaardigheden;

- het vermogen tot leidinggeven;

- inzicht in externe omgeving;

- inzicht in marketingkwesties;

- inzicht in financiële zaken en;

- strategische houding.

Voor de lengte van dit bericht zal ik me vandaag beperken tot de boodschap dat ik blijkbaar onvoldoende scoor op WEZEN, DOEN, inzicht in financiële kwesties en strategische houding. Op alle overige vlakken scoor ik voldoende. In het volgende bericht meer over deze uitslag en wat het met me doet.

 

Witlof • 21-07-2008, 21:00
Wat zegt je hart ;-)
Louise Hildebrand • 22-07-2008, 09:46
Niet zoveel, hij klopt meer. :-))
Witlof • 22-07-2008, 23:13
Dan moet je opendoen.

Ik heb overigens bij de KvK van jouw dorp eens een soortgelijke "cursus" gevolgd. Het leek wel een rad van fortuin, een karaktertest of zoiets. Het kruis van huppeldepup, erg vaag in ieder geval.

Heb de dag erna heftig bij het degelijke instituut geklaagd: dat ik mijn vaardigheden cq potentiaal niet wenste te laten onderwerpen aan een charlatan. Ik was vast geslaagd want kreeg een nieuwe cursus en geld terug aangeboden. En daar draait het toch om, rendement zonder je ziel te verkopen.
Louise Hildebrand • 23-07-2008, 11:01
Dat is wel netjes van de KvK. Hoewel ik me ook erg kan storen aan vaagheid weet ik niet of ik zou hebben geklaagd...
Witlof • 23-07-2008, 16:22
Ik kwam nog een goede test tegen, voor het geval je aan de personeel wilt ;-)

www.watvoorbaasjebenjij.nl
Louise Hildebrand • 23-07-2008, 22:05
:-))

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.