Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • 

Een van de onderdelen waar ik blijkbaar onvoldoende op scoor is de dimensie WEZEN.'WEZEN is een belangrijke hoeksteen van uw ondernemersprofiel. WEZEN is meestal het eerste wat anderen opvalt en wat mensen zich blijvend van u herinneren.' Fijne introductie als je weet dat je op deze dimensie ondermaats scoort. Ik lees verder

'Uw score geeft aan dat WEZEN bij u onvoldoende ontwikkeld is. Hierdoor wordt het wat moeilijker om op termijn succesvol te zijn. De profielcompetenties integriteit, kwetsbaarheid en ambitie die samen WEZEN omvatten zijn bij u onvoldoende aanwezig. Handelen op moreel verantwoorde wijze, omgaan met moeilijke en stressvolle situaties en uw intrinsieke motivatie om vooruit te komen (en de dingen zo goed mogelijk te doen), dragen onvoldoende bij aan uw potentieel succes. U moet er rekening mee houden dat deze competenties in de praktijk moeilijk te ontwikkelen zijn, waardoor u waarschijnlijk alleen kunt leren omgaan met uw beperkingen.'

Beperkingen. Het klinkt bijna alsof ik een arm of been mis. Het enige waarin ik me wel herken is omgaan met moeilijke en stressvolle situaties. Toegegeven, dit soort situaties - inclusief piekergedrag - ben ik liever kwijt dan rijk. Wat moraliteit betreft: ik zie mezelf wel degelijk als moreel verantwoord (vaak zelfs té) en met mijn intrinsieke motivatie is volgens mij niks mis mee. Tenminste, als ik ècht iets wil of ergens voor ga. Zou ik anders binnen vier jaar afgestudeerd zijn als sociaal psycholoog, m'n eigen brood kunnen verdienen als zelfstandige, internationaal gecertificeerd instructeur zijn voor Bodyjam, Bodybalance en Bodycombat èn nog een coachingsopleiding volgen?

Verder vind ik het opvallend dat ik onvoldoende ambitieus zou zijn. Volgens mij (en praktisch iedereen uit mijn vriendenkring) ben ik dat juist wèl! Misschien moet ik de test (betaald) upgraden om iets meer diepgang in mijn testscores te krijgen. ;-)

 

Lia Donkers • 24-07-2008, 19:15
Och een onderzoek is net zo goed als dfe vragen zijn moet je maar denken. Als jij een goede omzet haalt en tevreden klanten hebt wat wil je dan nog meer?

Groetjes
Lia Donkers
Witlof • 24-07-2008, 19:54
Je bent anders eigenwezen genoeg, ik blijf niet op je inpraten, dat dit soort tests complete onzin en zakkenvullerij zijn. Neem je verlies en go on.
Louise Hildebrand • 25-07-2008, 19:47
@ Lia. Een paar voorbeelden van vragen:

- Soms ben ik niet mezelf.
- Urgente maar onbelangrijke zaken handel ik zo snel mogelijk af.
- Heel belangrijke zaken die niet urgent zijn gaan altijd voor.

Persoonlijk vind ik dit inderdaad vreemde vragen.

@ Witlof. Gelukkig neem ik dit soort testen met een korrel zout. Van de uitkomst lig ik echt niet wakker! Naar mijn mening kan een test waardevolle informatie geven, maar alleen in combinatie met een uitgebreid persoonlijk gesprek (bij voorkeur zelfs meerdere gesprekken). En dan nog kan elk mens verrassend uit de hoek komen. Kortom, een test + interview is een indicatie en zeker geen onuitwisbare stempel! :-)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.