Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • 

Al eerder meldde ik dat het krijgen van feedback best nuttig is. Wat me verbaast is dat mensen zich vaak met alle macht verzetten tegen deze feedback. Ik praat nu niet zozeer over positieve, maar vooral over negatieve feedback.

Psychologisch gezien is dat best logisch. Iedereen wil zijn of haar positief (soms dus vertekend of zelfs fout) zelfbeeld behouden. Negatieve feedback betekent dat je in de ogen van een ander niet goed (genoeg) presteert. Als je je zelfbeeld niet wilt bijstellen, dan zoek je de oorzaak van onprettige gebeurtenissen buiten jezelf. Wat bedoel ik daar nou precies mee?

Ik geef een eenvoudig voorbeeld: tijdens een Les Mills-opleiding moet je laten zien dat je op lesgeefgebied voldoende presteert. Doe je dat niet, dan ontvang je geen tijdelijk lesgeefcertificaat. Een van de meiden die samen met mij de driedaagse Bodyjam-training volgde, behaalde destijds niet het tijdelijke certificaat. Waarom? Volgens eigen zeggen omdat de trainer haar niet mocht en zeker niet omdat zij ondermaats presteerde.

Zo kon deze dame voor zichzelf verantwoorden dat ze had 'gefaald' en blijft haar (positief) zelfbeeld intact. Jammer, want hierdoor zal ze nooit de drive voelen om op lesgeefgebied beter te worden. En zo kan ik nog veel meer andere voorbeelden noemen.

Het wegwuiven van feedback is best arrogant. Je zegt ermee dat je goed genoeg bent, wat een ander ook zegt. Natuurlijk mag je best kritisch zijn op (negatieve) feedback, maar ga op z'n minst na of er een kern van waarheid inzit. Iedereen kijkt nl. door zijn of haar eigen gekleurde bril en misschien is de bril van die ander net iets minder gekleurd of scherper dan die van jou. Als dat zo blijkt te zijn, doe er dan je voordeel mee. Je kunt er alleen maar beter van worden!

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.