Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

Is het verstandig om als ondernemer te bloggen? Stel je jezelf daarmee niet te kwetsbaar op? En, ben je dan nog wel professioneel bezig? Deze vragen hebben me vaak genoeg beziggehouden. Als ik dan ook nog eens van buitenstaanders vragen hierover krijg, wordt het hoog tijd voor een nieuw bericht.

Inmiddels heb ik de smaak goed te pakken. Dagelijks komt er wel een onderwerp op m'n pad waar ik een bericht over wil schrijven. Hoeveel berichten ik in totaal heb geschreven weet ik niet, maar met een gemiddelde van drie tot vier berichten per week zit ik vast op een paar honderd.

Over koetjes en kalfjes, mijn ontwikkeling als ondernemer, mijn lesgeefperikelen. Eigenlijk heb ik over van alles en nog wat geschreven. Daar heb ik genoeg feedback over gekregen. Is het niet verstandiger om over één onderwerp te schrijven? Ja, op zich wel, maar persoonlijk voelde ik me er door beperkt. Ik ben geen persoon die gefocust is op een onderwerp, maar iemand die zich met meerdere dingen bezighoudt. En ja, dat kan zowel positief als negatief uitvallen. Het kan voor sommige mensen chaotisch overkomen, andere mensen beschouwen dit als een teken van veelzijdigheid.

Als bloggende ondernemer moet ik continu mijn hoofd erbij houden. Afwegen of een bericht correct overkomt, of een onderwerp gepast is, een gebeurtenis niet te negatief wordt weergegeven. ... En ja, wellicht gaat dit ten kostte van mijn creativiteit, maar daar probeer ik een evenwicht in te zoeken. Ook de lijn van mijn berichten probeer ik in de gaten te houden. Schrijf ik alleen positieve dingen, dan kom ik niet geloofwaardig over. Blog ik te veel over negatieve gebeurtenissen dan wordt mijn deskundigheid in twijfel getrokken. Dat is de belemmering van een bloggende ondernemer.

In het afgelopen jaar heb ik ook weleens dingen online gezet waar ik achteraf spijt van had. Maar ook dat is een leerproces. Met vallen en opstaan, met lezen en doen heb ik een eigen visie gekregen over bloggen en de manier waarop ik berichten schrijf.

En ja, het kan gevaarlijk zijn. De kans dat een prospect afknapt bij het lezen van een bericht is natuurlijk aanwezig. Daarentegen kan ik een prospect ook prikkelen om contact met me op te zoeken, juist omdat ik wat van mezelf laat zien. Blijf ik 'neutraal', dan heeft de prospect honderden andere 'neutrale' ondernemers met hetzelfde dienstenaanbod. Zet ik deze dingen naast elkaar, dan vind ik het wel spannend om eens wat anders te proberen. Geen geijkte website met de standaard wervingsteksten, maar een stukje extra. Een persoonlijkheid. Juist als coach en trainer hoop ik daar de vruchten van te plukken.

 

Anna-Maria Mantel-Giannattasio • 21-03-2007, 14:07
Bloggen kan heel gunstig zijn voor een ondernemer. Mijn band met mijn opdrachtgever is daardoor veel inniger en het zorgt voor zelfreflectie. maar ja...er zijn wel veel taboes. Ik heb het niet over politiek, de tegenslagen op werkgebied en andere precaire dingen.

Dus eindig je met een persoonlijke blog met veel foto's en veel 'tante betje' verhalen. Zij doet het erg goed www.meisjevan deslijterij.web-log.nl zaterdag jl in het NRC, vandaag op www.geenstijl.nl

inspiratie!
Witlof • 21-03-2007, 18:40
Hardop een intern gesprek naast een rudimentair historisch overzicht, leuk maar het lijkt wel of yin en yang in gevecht zijn, de twijfels des levens 'would it wrong or right'. Meestal vallen de echte beslissingen aan de schaduwzijde maar dat terzijde. Allemaal leuk en aardig maar je zegt helemaal niets (dit keer) enkel dan de verlichting van eerder genoemde tweestrijd. Misschien leuk als input, ter inspiratie: ik hou er een theorie op na dat mensen de professie onbewust kiezen die toegespitst is op datgeen waar ze zelf het meest mee worstelen... wat drijft iemand om een ander te coachen terwijl hij/zij het stuur ontbeert, vraag ik mij dan zachtjes hardop af.
Jessie • 09-11-2017, 21:07
Beste Louise, ik lees met veel plezier je berichten. Als je zoveel blogt zoals jij, hoef je je niet superstrak aan één onderwerp te houden lijkt me. Grappig genoeg kwam deze blog bovendrijven toen ik ging checken of alle vermeldingen van mijn oude bedrijfsnaam (Bloggende Ondernemers) al gewijzigd waren in Business Blog School. Ikzelf noem bloggen wel eens de online versie van het praatje aan de toonbank. De ene keer geef je iemand een (goed!) advies, de andere keer vraag je belangstellend naar het leven van de ander of wat dan ook. Juist die combi van kennis delen en jezelf laten zien, maakt dat mensen afhaken maar vooral dat de mensen die bij je passen aanhaken. Blog ze! Veel groeten, Jessie
Louise Hildebrand • 09-11-2017, 23:06
Beste Jessie, dank voor je reactie. En leuk om te lezen dat je met plezier mijn berichten leest. Na al die jaren vind ik het nog steeds prettig om te bloggen en weet ik inmiddels uit ervaring dat bloggen veel kan opleveren. Niet alleen voldoening en plezier voor mezelf, maar ook herkenning voor lezers tot een stukje hoop, bewustwording, inspiratie, kennisverrijking of een kijkje in mijn persoonlijkheid.

Door de jaren heen zijn de onderwerpen waar ik over blog ook veranderd. Dat mag ook wel met inmiddels 10 jaar blog-ervaring. Plus ik durf meer te schrijven over onderwerpen die ik écht interessant vind of die me op dat moment bezighouden.

Mooie bijkomstigheid is dat bijna al mijn opdrachtgevers en cliënten van de afgelopen jaren via mijn blog zijn geprikkeld om contact op te nemen.

Voor ondernemers die starten met bloggen is jouw Business Blog School een mooie uitkomst. Ik ben destijds redelijk ‘blanco’ en onwetend begonnen. Als ik nu bijvoorbeeld oude blogs qua layout en tekst bekijk denk ik weleens: zo’n blog zou ik nu niet meer publiceren.

Ik zal jouw website/blog voortaan vaker bezoeken. Je schrijft zeer leerzame blogs!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.