Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

Werken aan mijn nieuwe weblog is een van mijn leukste bezigheden van dit moment. Wat wil ik? Wat wil ik niet? Waar ga ik over schrijven en waarover niet? Wat past bij me en wat niet? Ik wil mijn weblog persoonlijker maken, meer zoals ik ben. Ik wil meer schrijven over de dingen waar ik me ècht mee bezighoud. De spreuk 'Wees jezelf, er zijn genoeg anderen' is op dit moment daarom mijn lijfspreuk.

Ik heb misschien makkelijk praten. De onzekerheden die ik had toen ik startte als zzp'er heb ik niet meer. Inmiddels heb ik een vaste klantenkring die opdrachten bij me neerlegt. Daardoor kan ik wat meer 'gekke sprongen' maken om het zo maar te zeggen. Vorige week kreeg ik de vraag: "Ben je niet bang om klanten af te schrikken als je nog persoonlijker op je weblog wordt?"

De vraag "Hoe ver kun je gaan?" blijft een belangrijk onderwerp voor elke kleine zelfstandige die weblogt. Je wilt natuurlijk niet dat klanten massaal bij je weglopen. Als je überhaupt al klanten hebt, want elke startende zzp'er moet ze eerst nog 'binnenhalen' om het maar oneerbiedig te zeggen.

Logisch dus dat je als starter (en startende weblogger) wat voorzichtig bent. Je bent meestal wat onzeker en ontzettend bang om iets verkeerd te doen of te zeggen. Ik herken het van mezelf. Nu ik een paar jaar verder ben, merk ik een ontwikkeling. Juist op gebied van onzekerheid. Zo onzeker als ik voorheen was over mijn zelfstandig ondernemerschap, zo zeker ben ik nu dat alles altijd op z'n pootjes terechtkomt. Heb ik geen opdrachten meer en raakt het geld op, dan verzin ik echt wel een oplossing om mijn vaste lasten te betalen. Dus nee, ik ben niet bang om klanten af te schrikken als ik mijn weblog over een andere boeg gooi.

Dit betekent niet dat ik voortaan de vuile was ga buitenhangen. Dat ik ga piepen over opdrachtgevers of dat ik ga zeuren over wat dan ook. Af en toe zeuren mag best (ik ben ook maar mens ;-)), maar ik zal meer schrijven over mijn belevingswereld, mijn gesprekken met andere mensen en de dingen die ik dagelijks tegenkom. Af en toe gooi ik er een (voor mij) inspirerende spreuk tegenaan. Ik start een nieuwe reis. Een reis waarbij de bestemming onbekend is!

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.