Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Communicatie • Ondernemer • 

Een goede vriendin van mij, ook zelfstandig ondernemer, vertelde me dat een concurrent-collega haar succesvolle advertentietekst letterlijk heeft overgenomen. Deze tekst prijkt nu op de website van haar 'con-collega'.

Nou zou het minder erg zijn als deze con-collega in Maasstricht woont en mijn vriendin in Groningen. Het geval wil dat beide dames als enige twee uit de regio hetzelfde cursusaanbod aanbieden en dus uit dezelfde vijver vissen.

Mijn vriendin ontdekte dit bij toeval en baalde natuurlijk verschrikkelijk. Ook zij vindt het weinig sportief om letterlijk, echt woord voor woord, tekst te jatten van een con-collega om er zelf beter van te worden.

Helaas is de advertentietekst niet voorzien van copyright. Mijn vriendin wil het erbij laten en er geen energie aan verspillen. Mede omdat haar cursussen toch vol zitten. Dat vind ik knap van haar, want ik zou me er blijvend aan storen. Al zou je slim tekst willen jatten, kun je dan op z'n minst niet een paar woordjes veranderen zodat je nog de indruk wekt dat je enigszins zelf kunt nadenken en creatief kunt zijn?

 

Joop • 26-11-2010, 09:11
Je zou het ook zo kunnen zien.
Ze hebben er over nagedacht om het internet af te struinen naar goede tekst dat is nog best creatief gevonden lijkt me :)
Marjolein • 26-11-2010, 10:19
Er wordt weleens gezegd dat imitatie een van de grootste complimenten is die je kunt krijgen...maar ik kan me ook voorstellen dat je je in eerste instantie nogal 'pissed off' kunt voelen over een actie als deze.
Witlof • 26-11-2010, 23:46
Je zou het ook zo kunnen bekijken.
Ze hebben er over nagedacht om het www af te grasduinen op zoek naar goede tekst dat is nog best creatief gevonden lijkt me :-p
Van horen zeggen zou imitatie een van de grootste complimenten zijn die je kunt krijgen... maar ik kan mij ook voorstellen dat je je in eerste instantie nogal 'klote' kunt voelen over zo'n soort actie.

;-)
Louise Hildebrand • 27-11-2010, 08:45
@all. Dank voor jullie reacties! @Witlof, het kwartje moest even vallen :-) Zo blijkt maar weer dat ik 's ochtends niet op m'n scherpst ben ;-)!
Huub Koch • 27-11-2010, 08:54
Volgens mij is het vooral brutaal om zoiets te doen. Daarnaast laat het juist iets zien van het gebrek aan creativiteit bij de persoon die zoiets doet. Of je daar nu een copyright tekst bij hebt gezet of niet, als je kunt aantonen dat jij de tekst geschreven hebt kun je dat inzetten om juridische stappen te nemen. Vraag maar aan www.iusmentis.com Wat blijft is dat jij als maker altijd een stap vooruit loopt op de concurrentie. Die kunnen jou dan wel kopiëren, maar tegen die tijd ben jij alweer een stap vooruit!
Louise Hildebrand • 29-11-2010, 10:59
Mijn vriendin heeft er nog eens goed over nagedacht en vond bij nader inzien dat ze toch actie moest ondernemen. Zij heeft in een vriendelijke, maar duidelijke mail haar concollega verzocht om voor inspiratie andere wegen op te zoeken dan haar website en advertentietekst. Juist omdat beide dames in hetzelfde gebied werken en dezelfde cursus aanbieden.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.