Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
17| 03| 07
Rubriek: Persoonlijk • 

Op de sportschool waar ik lesgeef loopt van alles rond. Studenten, huismoeders, wao'ers, leerkrachten, verkopers, politieagenten, managers, directeuren... Mensen van verschillende nationaliteiten, leeftijden, opleidingniveaus en leefstijlen. De een is stil, de ander is uitbundig. Met de een praat je vaak, de ander zeg je alleen gedag. Het grappige en mooie is dat al deze verschillende mensen toch een passie delen: sport.

Door deze overeenkomst heb je een speciale binding met elkaar. Diegene die je nog nooit hebt gesproken maar die je wel van gezicht kent, die zeg je (hoogstwaarschijnlijk) op straat gedag. Je 'kent' diegene niet, maar herkent hem of haar wel. Het voelt vertrouwd, ongeacht alle bestaande verschillen. Verschillen waarvan je je (nog) niet bewust bent, juist omdat je diegene niet hebt gesproken.

Zou je diegene beter leren kennen, dan kan dat stukje vertrouwdheid wegvallen. Je kunt je gaan irriteren, zelfs een gruwelijke hekel aan hem of haar krijgen. Anderzijds kun je behoefte krijgen aan meer contact. Je voelt een chemie of klik, zonder dat dit seksueel van aard is. Een woord, een opmerking, een bepaalde gedachtegang... Je wordt nieuwsgierig en wilt meer weten van deze persoon. Hem of haar beter leren kennen, juist omdat je verrast wordt door een gesprek.

Dat vind ik zo leuk aan lesgeven. Als instructeur kan ik iedereen ongegeneerd aanspreken. En is het niet gek als ik uren blijf nazitten :-). Ik leer interessante mensen kennen die ik, al zou ik geen instructeur zijn, misschien nooit had (aan)gesproken. Nieuwsgierig, dat is eigenlijk wel het goede woord. Ik wil graag andermans visies horen over bijvoorbeeld de mens, het leven en geluk. Misschien dat ik daarom nog steeds een weblog bijhoud. Juist omdat een weblog de mogelijkheid biedt tot het plaatsen van reacties. Op deze manier houd ik mezelf scherp. Want ook al reageer ik niet op een reactie, ik sta er altijd een moment bij stil of neem deze mee in een volgend bericht.

 

Loes van der Oord • 17-03-2007, 14:33
drink wijn
dit is het eeuwige leven
dit is wat je jeugd biedt
dit is de tijd voor wijn, rozen en dronken vrienden
wees gelukkig met dit moment
dit moment is je leven
Witlof • 17-03-2007, 18:57
Sport is voor domoren die vergeten zijn om naast het passieve ook het actieve in hun dagelijkse ritme in te passen. Specialisten zijn diegeen die weten dat ze 'wat' missen en daar naarstig op zoek naar zijn. Veelal vind je de dynamiek van het gebeuren op de grensvlakken maar hoe die warme klik uit te kristalliseren en weten te consolideren in een behoefte is een wereldverschil. Ik ben geprikkeld en zie uit naar meer ;-)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.