Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • 

Een tijdje terug werd ik benaderd door de SLO. Of ik interesse had om leerlingen te coachen op een conferentie over drie havo/vwo bij het uitvoeren van een journalistieke opdracht. Ja natuurlijk, dacht ik meteen. Wat een ontzettend leuke opdracht!

Wat voelde ik me vereerd dat ze mij voor deze opdracht vroegen. Totdat de twijfel toesloeg. Ben ik wel de meest geschikte persoon voor deze opdracht? Juist omdat ik een groot deel van mijn tijd geen journalistieke opdrachten uitvoer en dus geen 'hardcore' journalist ben. Toen ik echter hoorde wat precies de opdracht van deze leerlingen wordt, sloeg mijn twijfel over in nóg meer enthousiasme.

De leerlingen moeten een e-zine maken van de conferentie. Inclusief artikelen, foto's en interviews. Aangezien ik daar wel een hoop ervaring mee heb en ik het leuk vind om mensen te coachen en te begeleiden zie ik ontzettend uit naar morgen!

Kom ik terug op het woord journalist. Wat is een journalist precies? Ben je journalist als je journalistiek hebt gestudeerd en ook bent afgestudeerd? Ben je journalist als je journalistieke werkzaamheden uitvoert maar geen journalistieke achtergrond hebt? Als je naast journalistieke teksten ook commerciële teksten schrijft, ben je dan journalist of tekstschrijver? Of ben je dan beide?

Vermoeiend dat hokjesdenken. Kijk ik naar de werkzaamheden van vandaag en morgen, dan ben ik vandaag tekstschrijver en morgen journalist. Zo kan het ook. Uiteindelijk gaat het om de werkzaamheden en niet om een label van diegene die de werkzaamheden uitvoert.

 

Xiwel • 29-11-2007, 17:29
(Scheeps-)Journaal is een ander woord voor logboek. Iets waar gebeurtenissen in opgeschreven worden. Een (electronic-)Journalist is dus niets anders dan een (web)logger. :-)

Zelf vind ik dat een journalist over nieuws en achtergronden moet berichten en dat door zelf het nieuws op te sporen. Kan door een retourtje Afghanistan, maar ook door een flinke zoektocht over het internet. Ik koppel het dus (net als het woord directeur) niet aan een opleiding.
Louise Hildebrand • 30-11-2007, 09:49
Wat ik opvallend vind is dat veel mensen veronderstellen dat ik journalistiek heb gestudeerd. Ergens is dat natuurlijk logisch geredeneerd, alleen zijn mensen vaak erg verrast als ze horen dat ik een psychologische achtergrond heb. Volgende vraag is vaak: vind je het niet jammer dat je niks met je studie doet? Ik antwoord altijd 'nee' omdat ik mijn opleiding vooral uit interesse heb gevolgd. Niet met het doel om een bepaald beroep uit te oefenen.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.