Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • 

Wat was het gisteren een boeiende dag. Ik kreeg de opdracht om acht meiden te coachen bij het maken van een zogenaamde ppo, ofwel praktische profielopdracht. Concreet hadden we vier uur de tijd om een e-zine in elkaar te zetten met informatie over de conferentie, interviews en foto's.

En wat was ik blij dat er een docente aanwezig was die deze drukke meiden kon temperen. Nadat ze een half uur op hun stoel zaten verschenen de zakken drop, repen chocola, pakken koek en mobiele telefoons. Geroezemoes, gelach, ge-sms, gesnoep... Ik wist niet wat ik meemaakte!

En wat had ik er een hard hoofd in. Hoe gaat deze groep meiden in godsnaam samen een concreet product maken dat er enigszins fatsoenlijk uitziet? Inclusief achtergrondinformatie over een onderwerp dat mijlenver wegstaat van hun beleving? Herontwerp 3 havo /vwo, praktische profielopdracht, doorlopende leerlijnen... Ik bedoel maar!

Uiteindelijk hebben ze samen (dus er waren geen meiden die de kantjes ervan afliepen) een prachtige e-zine in elkaar gezet. En wat ze van mij (en uiteraard de docente!) concreet hebben geleerd? Goed samenwerken, het stellen van de juiste interviewvragen, het uitwerken van informatie en interviews, het kiezen van de beste foto's en werken onder hoge tijdsdruk.

Voor mij was het een genoegen om de meiden te begeleiden. Mijn eigen leerervaring? Dat tienermeiden heel goed de suggestie kunnen wekken dat ze alleen maar zitten te dollen, terwijl ze ondertussen gewoon productief zijn. Met de juiste sturing leren ze meer dan je op het eerste gezicht zou denken en ervaren ze hoe het is om voor een paar uurtjes journalist, fotograaf, vormgever of redacteur te zijn.

www.slo.nl

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.