Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Mental Fitness 4U • 

'Ik wil mezelf beter leren kennen. Ik merk dat ik altijd eerst kijk naar wat een ander wil. Ik weet niet wie ik ben en wat ik leuk vind.' Ik kom het vaker tegen in mijn praktijk. Vrouwen die hun hele leven wijden aan alles en iedereen om hen heen. Hun partner, het gezin, vrienden of werk. Op het moment dat ze zelf in de spotlights staan zijn ze verdwaald. Ze voelen onrust, stress en ongemak. Wat nu?

Vaak is het met de paplepel ingegeven. 'Wel stil zijn want papa moet slapen.' 'Je hoeft niet te leren, want jij eindigt toch wel achter het aanrecht.' 'Maak je geen zorgen, je vindt een man, krijgt kinderen en gaat voor ze zorgen.' En al ben je van een jongere generatie waar het feminisme is doorgesijpeld, dan lijkt een biologisch gen je mee te trekken richting please- en zorggedrag. Andere mensen zijn altijd belangrijker dan jij.

Het is nobel. Zorgzaam. Een mooie eigenschap. Alleen alles wat te ver doorvoert eist z'n tol. Ben je te veel met anderen en hun mening bezig, dan verlies je jezelf. Je weet niet meer wie je bent, waar je voor staat en wat je leuk vindt om te doen. Je hebt jezelf in een te strak pak gehesen die andere mensen voor je hebben gemaakt. En je snakt naar aandacht en goedkeuring van de buitenwereld. Kijk mij braaf, goed en lief zijn!

Er komt een moment waarop je je zo beklemd voelt dat je het wilt uitschreeuwen. Je weet niet meer hoe je je moet gedragen. De onzekerheid achtervolgt je en complimenten van andere mensen hebben slechts een beperkte houdbaarheidsduur. Al snel snak je naar het volgende compliment of de volgende goedkeuring.

Het irritante is: het is nooit goed genoeg. Want gedrag dat eigenlijk niet bij je past en wordt beloond door anderen geeft geen voldoening. Pas als je dingen zegt en doet waar je achter staat kun je trots zijn op jezelf en voel je je zelfverzekerd.

Jezelf leren kennen is een proces. Het is een andere mindset. Niet: wat denkt de ander? Wat wil de ander? Wat voelt de ander? En wat heeft de ander van mij nodig? Maar: wat denk ik? Wat wil ik? En wat is mijn behoefte?

Ik hoor je al denken. Wat egoïstisch. Zo dacht ik ook. En het frustreerde. Want ik merkte dat ik vaak geen antwoord kon geven op deze vragen, zo gefocust als ik was op mijn omgeving.

Inmiddels vind ik deze denkwijze niet meer egoïstisch. Op het moment dat ik weet wat ik wil en wat mijn behoefte is, kan ik veel meer oprecht geven. Want alles wat ik geef is uit vrije wil, en niet om een ander te pleasen. Dat is veel oprechter en veel liefdevoller. Zowel naar de ander als naar mezelf toe.

Voel jij je soms verdwaald? Voel jij je ongelukkig in de dingen die je doet? Of zit jij vast in een please- en zorgrol waar je graag uit wil? Volg dan de cursus Mental Fitness 4U of laat je mindful coachen.

Organisaties waar zorg voor anderen heel belangrijk is kunnen een Mental Fitness 4U workshop boeken. In deze workshop leg ik het belang uit van mentale fitheid en krijgen medewerkers tools om beter met de dilemma's van zorg om te gaan. Het resultaat: minder ziekteverzuim, meer positieve energie en meer arbeidstevredenheid.

 

Andu • 10-10-2013, 15:36
Dit staat als een huis, heel herkenbaar en mooi geschreven.
Elke woord is weer raak !
Louise Hildebrand • 11-10-2013, 17:05
Fijn om te horen, dank je! :-)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.