Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

Ze zijn gelikt. Glanzend of mat. Groot. Of juist klein. Zwart, zilver, of misschien wel rood. Ze zijn snel. Of supertraag. Nieuw of juist heel oud. Type koelkast of type 'het nieuwste van het nieuwste'. Mobiele telefoons zijn een godsgeschenk of verschrikkelijk vermoeiend.

Als je niet uitkijkt verleidt je mobiel je elke minuut met een ping, sms, Whatsapp, Twitter- of Facebookmelding. Nog erger. Big brother is watching you, want via Whatsapp kun je precies zien wanneer iemand online is geweest en of diegene jouw bericht heeft ontvangen.

En dat schept verwachtingen:

'Ik zag dat je gisteravond om half twaalf nog online was. Heb je mijn bericht van negen uur niet gezien...?'

Even wachten met reageren, nadenken over je antwoord, toegeven aan je moeheid en de dag erop reageren. Dat is eigenlijk not done.

Big brother zorgt er ook voor dat je op je vingers wordt getikt:

'Wat deed jij 's nachts om half vijf nog online?'

Soms is dat grappig. Soms ook niet. De Twitter- en Facebookmeldingen op mijn telefoon heb ik allang uitgezet. Daar werd ik knettergek van. Nu is Whatsapp aan de beurt. Deze app ga ik niet meer beschouwen als vluchtige chatmogelijkheid, maar als manier om te sms'en. Chatten doe ik sowieso liever real life, of hooguit achter de pc. Niet via een irritant piepklein scherm. Ik stuur wat terug op het moment dat het mij uitkomt, ook al ziet de ander dat ik het bericht heb gelezen. Ik ben er klaar mee. Vanaf vandaag voel ik me niet meer verplicht om direct te reageren. Ik ben toch zeker zelf baas over mijn eigen tijd en reageergedrag?

Ga jouw telefoongedrag eens na...

Ben je er blij mee of voelt het onrustig? Als je er onrustig door wordt, wat kun je daaraan veranderen? Voel jij je verplicht om zo snel mogelijk op berichten te reageren? Of voelt het voor jou prima om de dag erop pas een bericht te sturen?

Gebruik je mobiel functioneel en op jouw voorwaarden. Dat zorgt voor minder stress, meer rust en meer focus op wat je aan het doen bent.

 

Ximaar • 10-03-2013, 01:44
Om deze redenen ben ik nog nooit aan een mobieltje begonnen. Ik heb nog een ouderwetse telefoon, waarlangs ik ADSL heb. Op die telefoon zit een antwoordapparaat. Als het me niet uitkomt, dan neem ik die telefoon niet op. En als het belangrijk is bel ik terug op een moment dat mij schikt. Vroeger ging 95% van de gesprekken nergens over en met mobiel bellen zal dat opgelopen zijn naar 99%.

Met mail op de PC heb ik ook al 18 jaar alle meldingen uit staan. De post belt toch ook niet aan als ze een brief door de deur gooien? Ik haal dus een paar keer per dag mijn mail op, op het moment dat ik er tijd aan wil besteden.
Louise Hildebrand • 11-03-2013, 18:36
Ook ik neem de telefoon niet op als het me niet uitkomt. Dat schept rust en meer aandacht voor de dingen die ik op dat moment aan het doen bent. In gezelschap gaat mijn mobiele telefoon op stilstand en weg uit het zicht. Persoonlijk vind ik het storend als mensen tijdens een gesprek continu met hun telefoon bezig zijn. Tenzij je samen iets online opzoekt of wat wilt laten zien op je telefoon. Als ik geconcentreerd op de pc met iets bezig ben, dan sluit ik mijn mail. Net als jij haal ik een paar keer per dag mijn mail op. In het weekend liever niet. Ik denk dat veel mensen zich laten afleiden door de urgentie van een ander. En dat zorgt voor veel onrust.
Olaf Tulen • 01-10-2018, 08:50
Dit artikel is me uit het hart gegrepen. Ik heb whatsapp van mijn mobiel gegooid omdat ik niet wil dat anderen de baas zijn over de besteding van mijn vrije tijd. Ik word er alleen onrustig van. Weg ermee!
Louise Hildebrand • 08-10-2018, 10:46
Leuk om te lezen dat dit artikel uit je hart is gegrepen. Ik ben erg benieuwd hoe het je bevalt zonder Whatsapp!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.