Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Emoties • Gedachten • Mental Fitness 4U • 

Bewust of onbewust... Veel mensen leven in angst. Angst voor kritiek. Angst om fouten te maken. Angst voor de mening van anderen. Angst om hun baan, huis of ander materieel bezit kwijt te raken. Angst om hun relatie te verliezen. Angst om een relatie aan te gaan. Angst om oud te worden, angst om dik te worden of angst voor de onzekere toekomst...

Wie ben jij?
De lijst met angsten lijkt oneindig. En het gevolg van angsten is... Je bent niet meer volledig jezelf. Je gaat op je tenen lopen, je gaat extra je best doen om wie dan ook te pleasen, je zet een keihard masker op, je bent obsessief met je uiterlijk bezig of je vlucht in makkelijke afleidingen zoals je werk, partner, voedsel of drank. Je verliest jezelf volledig in de buitenwereld. Sterker nog, je weet niet meer wie je ECHT bent omdat je het veel te druk hebt met de mening van anderen.

Extern bepaald keurslijf
Je hebt jezelf dus vol passie gewurmd in dat prachtige keurslijf van je omgeving. Als je deze dingen maar zegt. Als je die dingen maar doet... Dan is het goed. Alleen dan vermijd je kritiek, afwijzing, verdriet, angst en dus pijn. Je denkt dat je veilig bent. Je denkt dat je de controle hebt. Je denkt dat niemand je meer kan raken. Ondertussen zit jij vast in je eigen, zelfgecreëerde gevangenis. Net zo angstig als voorheen voor alles wat zich buiten die gevangenis bevindt.

Doe wat ik wil!
Daarnaast probeer je alles waar je je veilig bij voelt krampachtig te beschermen. Vriendschappen en relaties worden verstikkend. Je probeert de ander te controleren. De wil van de ander is ondergeschikt aan die van jou. Als de ander niet doet wat jij wilt, dan voel je je afgewezen. Dat doet pijn dus doe je alles in je macht om dat te voorkomen. De ander moet naar jouw pijpen dansen, of die ander dat nou wil of niet.

Op angst gebaseerde liefde
Denkt de ander op dezelfde manier, dan heb je de perfecte relatie. Perfect in de zin van schone schijn. De relatie is namelijk een slap aftreksel van echte liefde. Een op angst gebaseerde relatie belemmert je namelijk in je ontwikkelingsmogelijkheden. Je kunt immers niet meer alleen op vakantie (dat hoort niet en als je die behoefte hebt, dan ben je vast niet écht verliefd), je moet samenwonen als je al jaren een stel bent (anders houd je niet genoeg van de ander) en je moet altijd JA zeggen als de ander wat wil (anders heb je niks voor de ander over). Gezellig. Zitten jullie samen vast in jullie gevangenis.

100% veilig?
Het ironische is dat dit gedrag niet werkt. Je kunt je leven niet voor 100% veilig dichttimmeren. Vooral niet wanneer het gaat om wat een ander denkt, voelt of doet. Dus kun je maar beter zoveel mogelijk jezelf zijn. Mensen hebben toch wel een mening over je en doen toch wat ze zelf willen. Het enige waar jij controle over hebt is de mate waarin jouw angstige gedachten je leven beïnvloeden.

Ga eens voor jezelf na. Heb jij een gevangenis gebouwd om jezelf te beschermen? Met welke angstige gedachten en overtuigingen loop jij allemaal rond? Hoe reëel zijn deze gedachten? En in hoeverre belemmeren deze gedachten jou om het leven te leiden dat jij wilt?
 

marleen • 28-06-2012, 12:47
Heel erg bedankt voor deze tekst!
Louise Hildebrand • 28-06-2012, 14:36
Graag gedaan Marleen!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.