Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • Emoties • Gedachten • Relaties • 

Al eerder vertelde ik dat liefdesverdriet een van de meest pijnlijke dingen is die er is. Of je nou diegene bent die de relatie verbreekt of diegene bent die achterblijft, er is verdriet. Daarnaast is er vaak sprake van frustratie, wanhoop en machteloosheid. Bij de achterblijvende partij kan ook woede ontstaan.

Dat is normaal. Allerlei gedachtes spelen op. Waarom heb je me verlaten? Waaraan heb ik dit verdiend? Waarom ben ik niet goed genoeg? Al deze gedachtes kunnen je gek maken. Het vervelende is dat er daardoor vrij weinig gebeurt aan de situatie zelf. De realiteit is dat de relatie is verbroken. Door te luisteren naar je gedachtes ben je jezelf aan het kwellen en creeër je een gevangenis van pijn.

Je gedachtes vinden het leuk om een spelletje met je te spelen. Het liefst een spelletje waarin jij de verliezende partij bent. Je verliest als je je bezighoudt met je gedachtes en je laat meeslepen door de overweldigende emoties die daardoor naar boven komen. Neem een gedachtes als: waarom ben ik niet goed genoeg? Deze gedachte alleen al veronderstelt dat je als mens niet goed genoeg bent. Je bent niet leuk, mooi, slim, intelligent, charmant, attent, gevoelig, grappig, sexy, gezellig of zorgzaam genoeg. Je voelt dat je faalt. Je bent exit. Afgedaan en afgedankt. Bye bye. Die (onbewuste) gedachtes alleen al kunnen je spontaan een depressie bezorgen. En dat is niet aan de ander te wijten, maar puur aan jezelf.

Het is goed om emoties te doorleven, maar je hoeft ze niet te versterken door je irreële en pijnlijke gedachten. Zodra je dit merkt, kijk dan naar jezelf op een vriendelijke manier en breng je aandacht terug naar de emotie en de plek in je lichaam waar je de emotie voelt. Je zult merken dat de emotie vanzelf minder sterk wordt en als een gigantische golf oplost in de rustige zee.

 

Ootje • 24-06-2010, 18:29
Ik zal proberen deze gedachte vast te houden, als mijn gedachten me weer eens de verkeerde weg opjagen. Maar volgens mij gaat dat wel lukken. Dank je wel voor je adviezen.
Witlof • 26-06-2010, 11:47
Over gedachten en emoties gesproken, Louise: in je 'OVER MIJ' staat nog ZZP-er (Zelfstandige Zonder Personeel) en volgens mij ben je meer een ZP-er (de Zelfstandige Professional!)

;-) grtz
Louise Hildebrand • 28-06-2010, 22:06
@Ootje: graag gedaan. Ik ben blij dat mijn adviezen je verder op weg kunnen helpen. @Witlof. Wat briljant gevonden, de zelfstandige professional. Klinkt goed! :-)
Witlof • 29-06-2010, 22:01
@Louise. Ik ben inderdaad geniaal, maar ook behept met een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ik hoorde de term op BNR radio en volgens mij wordt hij in het wereldje steeds vaker gebruikt. Het enige wat ik heb gedaan is het dwarsverband trekken ...en dat is an sich wel weer heel bijzonder ;-)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.