Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
02| 07| 07
Rubriek: Persoonlijk • 

Vandaag ben ik gefascineerd door het begrip succes. Waarom? Omdat ik het begrip overal tegenkom. Van succesvol ondernemen tot persoonlijk succes, het woord alleen al staat garant voor positieve aandacht. Succes is hot en iedereen wil het hebben. Maar wat is succes eigenlijk?

De Van Dale is er kort maar krachtig in:

succes

1. goede afloop, uitkomst of uitslag
2. iets wat geslaagd is

Toch heb ik het idee dat succes in het dagelijks leven niet op deze manier wordt gebruikt. Neem als voorbeeld 'de succesvolle ondernemer'. Wat betekent dat eigenlijk? Vraag het twintig ondernemers en je zult hoogstwaarschijnlijk twintig verschillende antwoorden krijgen. Welk antwoord je krijgt is afhankelijk van verschillende factoren waaronder: persoonlijkheid, (familie) achtergrond, omgeving en motivatie om te ondernemen.

Kijk ik naar mezelf, dan versta ik onder succesvol ondernemerschap het volgende. Leuke dingen ondernemen, een salaris verdienen waarmee ik het leven kan leiden dat ik wil leiden, en genoeg tijd overhouden voor mijn privéleven. Je zou kunnen zeggen dat ik mijn eigen succes in de hand heb door reële succesfactoren vast te stellen. Succesfactoren die mij tevreden stellen en waarmee ik gelukkig ben. Zou ik streven naar een salaris van 10.000 euro netto per maand, dan lijkt me dat financieel wel handig (wie wil dat nou niet verdienen?), maar verre van realistisch. Althans, niet met mijn huidige activiteiten.

Of 'de maatschappij' dezelfde succesfactoren voor ondernemers gebruikt? Ik denk het niet. Neem een willekeurige krant of (vak)tijdschrift: welke ondernemers of bedrijven krijgen meestal aandacht? Beursgenoteerde bedrijven, ondernemers die snel geld verdienen of jong beroemd worden. Succes betekent anders, sneller en beter. Het is het hoogst haalbare goed, niet het gemiddelde of die eenling die lekker zijn of haar ding doet.

Misschien hebben mensen dat nodig. Voorbeelden van 'succes'. Hoe groter of rijker hoe beter. Ik kijk liever naar mezelf, mijn persoonlijke ambities en mijn directe omgeving. En als ik daardoor volgens anderen minder succesvol ben op ondernemersgebied, jammer dan. Ik zal er in ieder geval geen nacht minder door slapen! 

Arjan Jonker • 03-07-2007, 12:12
Eens, eens, eens!!!

Mijn idee van succes is hetzelfde. Ik ben lekker bezig voor mezelf (er zit groei in), en wat ik wil is straks fulltime kunnen freelancen met een afdoende maandinkomen, zonder al te veel overwerk en bijkomende stress. Ik ben geen snelle jongen, ik heb zelfs een hekel aan de algemene idee van succes vandaag de dag, dat inderdaad lijkt neer te komen op zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld verdienen.
Louise Hildebrand • 03-07-2007, 18:02
Goed om te horen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt! :-)
Huub Koch • 07-07-2007, 12:29
Inderdaad jammer dat de definitie van succes nog steeds blijft steken bij die cliché's. En dat terwijl er toch een hele nieuwe cultuur aan het ontstaan is van zelfstandigen, ondernemers en professionals die gaan voor een goede mix van levenskwaliteit en prettige dingen doen voor leuke klanten.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.