Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • 

'Kappers en fysiotherapeuten: dat zijn de nieuwe psychologen van nu', lachte mijn fysiotherapeut tijdens het geven van een relaxmassage. Terugdenkend aan gesprekken die ik heb gehad met verschillende kappers en fysiotherapeuten moest ik concluderen dat ze gelijk had. Al eerder klaagde m'n huidige kapper dat hij zo ontzettend moe wordt van al die dramaverhalen van klanten: 'Waarom stappen ze niet gewoon naar een psycholoog of coach?'

Tja, waarom eigenlijk niet? Ik kan wel een reden bedenken. Bij een kapper of fysiotherapeut is de situatie ideaal want: het is veilig. Mensen die naar een psycholoog gaan zijn gek of flink ziek. Tenminste, zo denkt driekwart van Nederland er (jammer genoeg) over. Stap je naar een coach, dan moet je erkennen dat je concreet iets aan je situatie wilt veranderen. In beide gevallen is een grote stap vereist, een stap die veel mensen niet willen maken.

Daar komt ook nog eens het kostenplaatje bij kijken. Wordt de psycholoog niet vergoed, dan ben minstens 75 euro per driekwartier kwijt. Hetzelfde geldt voor een gemiddelde coach. Dan is een kappersbeurt van pak en beet 20 euro al een stuk goedkoper! De fysiotherapeut wordt meestal wel vergoed, dus daar spelen kosten helemaal geen rol. En ook nog eens een luisterend oor voor al je drama's? Wat wil je als klant nog meer!

Ik kan me er weinig bij voorstellen. Als ik bij de kapper zit doe ik mijn mond alleen open om vragen te stellen (of om koffie te drinken). Als ik al een vraag terugkrijg leg ik niet meteen mijn ziel op tafel. Vraag is natuurlijk of een kapper die overspoeld wordt met verschrikkelijke verhalen daar zelf een bijdrage aan levert. Of is de vraag: 'Hoe gaat het?' voor de gemiddelde Nederlander aanleiding genoeg om een beerput open te trekken?

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.