Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • Mental Fitness 4U • 

Werk en privé zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je goed presteren, functioneren of je goed voelen op het ene gebied, dan moet het andere gebied ook stabiel zijn. Tenminste, op minimaal niveau.

Stel je eens voor dat je niet gelukkig bent met je baan. Je zou het liefst een totaal andere branche instappen of je volledig laten omscholen. Dit heeft natuurlijk invloed op je privé- en/of sociale leven. Je bent niet blij, zit minder lekker in je vel en praat daar met je omgeving over. Misschien is dat je partner of een goede vriend. Een huisgenoot of familielid. Wie het ook is, je hebt het gevoel dat je je hart kunt luchten en dat je iemand hebt die naar je luistert. De kans dat je deze situatie aankunt is groot omdat je een vangnet hebt. Een vangnet in de vorm van steun, een luisterend oor, kracht en misschien wel inspiratie om wat aan je ongelukkige werksituatie te doen. Omgekeerd geldt dat natuurlijk ook. Een prettige werkomgeving met fijne collega's kan ervoor zorgen dat kopzorgen op privégebied tijdelijk als sneeuw voor de zon verdwijnen. En het geeft kracht om te werken om je ongelukkige privésituatie of om deze te verwerken.

Het wordt een ander verhaal als je op beide gebieden niet gelukkig bent. De kans dat je keihard op de grond valt is vele malen groter. Logisch, je hebt geen vangnet dat je terug omhoog kan veren, je gelukkig maakt of kracht geeft om wat aan je situatie te doen. Je ervaart geen of onvoldoende steun en hebt het idee dat je er helemaal alleen voor staat. Misschien voel je je verloren, onbegrepen en vooral eenzaam. Op zo'n moment helpt het om te beseffen dat deze gevoelens normaal zijn. Ieder mens streeft naar een stabiel werk- en privéleven. Valt een van beide weg, dan is de klap groot. Vallen beide gebieden weg, dan adviseer ik direct een gestructureerd plan van aanpak.

Wat wil je bereiken, zowel op werk- als privégebied? Welke concrete stappen kun je zetten om een verbetering aan te brengen in je situatie? Wanneer ga je deze stappen zetten? Zijn er obstakels bij het zetten van deze stappen? Zo ja, welke? En hoe kun je die obstakels omzeilen? Ook zal ik adviseren om elk doel op papier te zetten inclusief de datum waarop dat doel is bereikt. Zo kun je bij een eventuele terugval duidelijk op papier zien dat je vooruitgang boekt, ook al voelt dat op dat moment niet zo. Hoe gestructureerder je te werk gaat, hoe sneller je voor je gevoel grip op je eigen leven krijgt. En juist grip is een aspect dat het verschil maakt tussen een zwaar bewolkte dag of een dag met af een toe een straaltje zon.
 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.