Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Gedachten • Grenzen verkennen • Inspirerend • 

Af en toe is het goed om eens wat anders te doen. Iets waardoor je uit je comfortzone stapt, je eigen grenzen verkent en kijkt wat je tegenkomt. Daarom heb ik me zaterdag tijdens de open dag van IBIS ingeschreven voor een cursus intuïtief schilderen.

De cursus duurt veertien weken en tijdens die weken schijnen mensen een heel proces te doorlopen. Mijn eerste gedachte was dat ik misschien eindelijk toegang krijg tot mijn geblokkeerde creativiteit. Er borrelt een hoop in me, maar de keren dat ik mijn penselen en kwasten heb aangeraakt zijn op een hand te tellen.

Andere gedachte was dat ik eindelijk een hoop 'kunstwerken' ga produceren!

De docente die ik tijdens de open dag hierover sprak moest lachen. 'En wat als je in al die 14 weken maar een tekening maakt?'

'Wat?', was mijn reactie. 'Echt niet!' En tegelijkertijd kreeg ik een ongemakkelijk gevoel. Direct werd ik met m'n neus op de feiten gedrukt. Mijn normale manier van denken is: kwantiteit. Veel produceren. Hoe meer hoe beter. Ben ik misschien een tikkeltje ongeduldig? Feit is dat ik onrustig wordt van de gedachte dat ik maar een tekening in veertien weken maak. Dat zou betekenen dat ik 35 uur aan een tekening werk. No way!

Volgens de docente is het juist de uitdaging om verder te durven gaan. 'Stel dat je een tekening voor jouw gevoel af hebt. Kijk dan eens verder. Waar zou je kunnen verdiepen? Wees daarbij niet bang om de tekening te verprutsen. Het gaat juist om aandacht. Hoe meer aandacht je geeft, hoe mooier het kunstwerk wordt.'

Leuk, maar ik wil het eerst zelf ondervinden. Oké. Een beetje koppig ben ik ook. Maar daar was ik al achter ;-)

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.