Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

Zojuist werd ik gebeld door een man met een bijzonder vraag: "Doet u ook aan tekstverwerken?"

De man vertelde dat hij mijn nummer in de Gouden Gids had gevonden en dat hij op zoek was naar een tekstverwerkingsbureau. Hij wilde namelijk graag een klachtenbrief sturen, had de ruwe opzet al met de hand geschreven, maar zag erg op tegen het typproces. Om deze reden wilde hij de brief graag door een ander laten uittypen.

"Klinkt misschien vreemd", zei hij nog, "maar ik ben niet zo handig met al die alinea's en zo. "Dan ben ik zo ontzettend lang bezig en u kunt dat misschien veel sneller."

Voor mij is dit verhaal een echte wake up call. Ben ik nota bene gisteren nog naar een debat geweest over ict-geletterdheid/mediageletterdheid, krijg ik vandaag deze vraag! Natuurlijk is niet iedereen even vaardig met de computer, maar eerlijk gezegd veronderstel ik (onterecht dus) dat praktisch iedereen een brief op de computer kan opstellen en printen. Niet dus.

Toch is dat best zorgwekkend. Mis je dit soort computervaardigheden, dan is het tegenwoordig steeds moeilijker om maatschappelijk mee te draaien. Steeds vaker gebeurt het dat formulieren niet telefonisch, maar via internet moeten worden aangevraagd. Gegevens worden per e-mail verstuurd en wil je aanvullende informatie, dan word je doorverwezen naar een website.

Voor mensen die dagelijks met de computer werken is dat geen probleem, maar helaas zijn er nog steeds mensen die deze vaardigheden missen. Hopelijk wordt deze groep mensen in de loop der tijd een stuk kleiner...

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.