Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Coaching • Grenzen verkennen • Training • 

Er is iets merkwaardigs aan de hand. Aan druk, of beter gezegd 'het druk hebben' hangt het label: goed en interessant. Stress koppelen mensen aan fout en een hoog 'och gossie-gehalte'. Toch gaat het een niet zonder de ander. En dan gaat het soms mis.

Want hoe drukker je het hebt (werk, privé en andere 'verplichtingen'), hoe meer stress. Hoe meer stress, hoe meer je verlangt van je lichaam en hoe groter de kans is dat je allerlei vage klachten ontwikkelt.

Zodra mensen stress ervaren, houden ze dat angstvallig stil. Het is 'not done' om stress te hebben. Ja, alleen als je een verlieservaring meemaakt, ofwel een situatie meemaakt die je niet in de hand hebt. Bijvoorbeeld als je relatie uitgaat, een sterfgeval meemaakt of je werk verliest. En dan nog mag je maar een bepaalde periode stress hebben. Verdriet, angst, boosheid of whatever. Daarna is het klaar. Basta. Moet je verder met je gewone leven alsof er niks aan de hand is.

Heb je stress omdat je te veel dingen doet, moeilijk grenzen aan kunt geven of overloopt in je werk, dan ben je zwak. De redenering hierachter is natuurlijk: als je er zelf invloed op kan hebben, dan moet je niet zeuren. Druk is tegenwoordig doodnormaal en een teken dat het goed gaat met je. Hoe meer werk je kunt verzetten of hoe drukker je agenda, hoe beter. Als je daardoor in de problemen komt, eigen schuld.

Ik vermoed dat er op deze manier een hoop mensen in stilte lijden. Gevangen in hun eigen overtuigingen blijven ze de drukte opzoeken en hun grenzen verleggen. Totdat het lijf vanzelf protesteert en drastisch actie onderneemt. Dan is stress geen signaalfunctie meer, maar geeft hij een genadeslag.
 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.