Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
10| 04| 13

Er is iets merkwaardigs aan de hand. Aan druk, of beter gezegd 'het druk hebben' hangt het label: goed en interessant. Stress koppelen mensen aan fout en een hoog 'ach gossie-gehalte'. Toch gaat het een niet zonder de ander. En dan gaat het soms mis.

Want hoe drukker je het hebt (werk, privé en andere verplichtingen), hoe meer stress. Hoe meer stress, hoe meer je eist van je lichaam en hoe groter de kans is dat je allerlei (vage) klachten ontwikkelt. Zowel fysiek als mentaal.

Stress is taboe
Zodra mensen stress ervaren, houden ze dat angstvallig stil. Het is 'not done' om stress te hebben. Ja, alleen als je een verlieservaring meemaakt. Bijvoorbeeld als je relatie uitgaat, een sterfgeval meemaakt of je werk verliest. En dan nog mag je maar een bepaalde periode rouwen en stress hebben. Daarna is het klaar. Basta. Moet je verder met je gewone leven alsof er niks aan de hand is.

Zwak
Heb je stress omdat je te veel dingen doet, moeilijk grenzen aan kunt geven of overloopt in je werk, dan ben je eigenlijk zwak. Want iedereen heeft het druk. Dus als jij dit niet redt, dan hoor je er niet bij. En natuurlijk zet jij graag je beste beentje voor. Dat doet iedereen. Dus waarom jij ook niet?(www.freedigitalphotos.net)

Dus modder je lekker aan in je drukte. Je doet je mond niet open, doet gewoon wat er van je verlangd wordt. Tijd voor jezelf is er nauwelijks en iedereen hijgt in je nek om van alles van je gedaan te krijgen.

Dus blijf je zeggen: ik heb het druk. En pas je ook nog eens mooi in het plaatje van: ik leid een leuk en interessant leven.

Hoe zou het zijn als je een periode zegt: ik heb het rustig. En nee, ik heb het niet druk. Is dat denkbaar voor jou? Of zou jij je dan niet interessant en niet succesvol voelen?

 

Astrid van Zon • 12-04-2013, 12:45
Ha Louise, herkenbaar...

Ik roep al 3 weken dat ik het rustig heb... En dat is niemand van mij gewend, ik was altijd (te) druk. En nu, tijd zat, zeg ik dan als we een afspraak maken...

Situatie is dat ik bewust geen werk heb momenteel om nu eens de ruimte te nemen om te kijken wat ik wil... qua werk, maar zeker qua tijdsinvulling met mezelf. En nee ik kan me dat financieel eigenlijk niet veroorloven maar wat is je nu meer waard? Die volle koelkast en auto voor de deur en het nieuwste gadget, MAAR geen tijd hebben voor leuke, nieuwe dingen en als een malle aan het werk zijn zonder tijd voor jezelf (of je gezin, nog erger). En dus zo doorhollen dat je lichamelijk en/of geestelijk ziek wordt.

Of dan maar een halfvolle koelkast, tijd voor een moestuin en alles op de fiets. Plus inventief met je geld omgaan zodat je alle tijd en ruimte hebt voor wat het leven te bieden heeft!
Ik geniet enorm van deze "pas op de plaats" en heb nog nooit zoveel mooie momenten beleefd thuis in zo een korte tijd en dingen komen een soort van vanzelf op mn pad. Mooie dingen, toekomst dingen...omdat je het de ruimte geeft, net als een plantje water nodig heeft!
Astrid
Louise Hildebrand • 12-04-2013, 20:24
Dank je wel voor het delen van jouw ervaring! Ik denk dat weinig mensen deze stap durven te nemen. Geld is nodig om te voorzien in basisvoorzieningen zoals eten en een woning. Armoede geeft geen geluk. Veel geld verdienen is jezelf de mogelijkheid bieden om luxe dingen te kopen of om meerdere keren per jaar op vakantie te gaan. Maar, veel geld hebben is zeker geen garantie voor geluk. Sterker nog, gekocht geluk is van korte duur!

Ik ben zelf ook altijd erg druk geweest. Te druk! Ook heb ik tijden gekend waarin werk en carrière op nummer 1 stonden en ik geen oog had voor andere dingen. Inmiddels vind ik andere dingen belangrijker. Fijne mensen om me heen, leuke dingen doen, lachen, genieten van het zonnetje, een lekkere kop koffie. Deze dingen geven me meer geluk dan op de automatische piloot belachelijke werkweken maken.

Dat neemt niet weg dat ik erg kan genieten van mijn werkgerelateerde dingen. Het schrijven van blogs, het geven van workshops en trainingen, lesgeven. Juist omdat ik minder doe kan ik beter beoordelen wat ik écht leuk vind en daar met passie mezelf in verliezen!
Ximaar • 13-04-2013, 23:05
Ik heb het op dit moment niet druk. In Januari en Februari was dat anders. Overigens roep ik die drukte over mezelf af, het zijn dingen die ik zelf wil uitvoeren. Niemand dwingt me er toe en ik krijg er ook geen geld voor.

Maar bij een paar personen zeg ik doorgaand dat ik het om allerlei redenen druk heb. Als ik dat niet doe, dan komen zij met bergen klusjes op me af en krijg ik het drukker dan ik aan kan. Nee zeggen doe ik niet graag en dan is zeggen dat ik het druk heb een stuk eenvoudiger.
Louise Hildebrand • 15-04-2013, 12:38
Ik herken me in je reactie. Ik houd er ook niet van om nee te zeggen en daardoor snijd ik mezelf weleens in de vingers en krijg ik het drukker dan ik wil. Inderdaad ook met leuke dingen zoals feedback geven aan collega's over hun lesgeefvaardigheden, of meditaties inspreken. Daardoor kunnen deze leuke dingen ook niet leuk worden omdat er druk achter komt te zitten en ik eigenlijk geen tijd hiervoor heb. Door te beseffen dat ik beperkt tijd heb en niet alles kan doen (vooral de onbetaalde dingen), kan ik makkelijker nee zeggen, mensen doorverwijzen, of op mijn voorwaarden dingen doen voor andere mensen.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.