Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Tekst en Redactie • 

Openbaar vervoer. Wonen. Economie. Jeugdzorg. Het zijn enkele beleidsterreinen waar de Stadsregio Amsterdam zich mee bezighoudt. Inmiddels heb ik een goede blik in hun keuken kunnen werpen en ben ik een stuk wijzer. En dat op meerdere vlakken.

Zo is een overheidsinstelling heel anders dan een puur commercieel bedrijf. Uiteraard wist ik dat wel, maar om dat daadwerkelijk te ondervinden is toch een bijzondere ervaring. Het lijkt alsof werknemers, en dan vooral beleidsmedewerkers gepassioneerd de diepte induiken van hun onderwerp. Dat merk ik ook aan de teksten. Heel uitgebreid en erg genuanceerd.

Anderzijds ben ik weer op m'n plek gezet. Niet alles is altijd even duidelijk, helder en strak. Juist politieke kwesties vragen om nuancering en voorzichtigheid, juist wanneer er naar buiten wordt gecommuniceerd. Het spanningsveld tussen de afdeling communicatie en beleidsmedewerkers is boeiend. Communicatiemedewerkers vormen een brug naar de buitenwereld omdat genuanceerde, zeer uitgebreide teksten niet geschikt zijn voor een breder publiek. Het bredere publiek wil duidelijkheid. En daar moet de afdeling communicatie voor zorgen.

Communicatie is anders dan puur en alleen tekstschrijven. Bij tekstschrijven heb je (meestal) overzicht, duidelijkheid en scherpe kaders. Een dag van een communicatiemedewerker, althans bij de Stadsregio, kan onzeker zijn. Bijvoorbeeld omdat de pers bepaalde informatie wil of omdat er op het laatste moment een interview moet worden geregeld met een portefeuillehouder.

Tot slot leer ik omgaan met politiek correcte antwoorden. Doorvragen, doorvragen en nogmaals doorvragen is juist bij dit soort interviews belangrijk om niet te stranden in algemene, weinig zeggende quotes. Natuurlijk is doorvragen altijd een must, maar interviews met bijvoorbeeld een wethouder vragen om extra alertheid. D t is denk ik het belangrijkste wat ik tot nu toe bij de Stadsregio heb geleerd.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.