Als jij mij dit geeft, dan geef ik dat. Economie is niet alleen een saaie wetenschap die draait om geld. Zo kun je vriendschap en liefdesrelaties ook op een economische manier bekijken.
Volgens Wikipedia is economie 'een sociale wetenschap die zich bezighoudt met de voortbrenging en verdeling van schaarse goederen en diensten.'
De schaarse goederen in vriendschap zijn aandacht, liefde, waardering en vertrouwen. Bij liefdesrelaties komt daar nog seks bij. Geef je meer dan je ontvangt of andersom (en dat wordt (on) bewust door iedereen bijgehouden) dan ontstaat er een crisis. Een van de twee partijen zal zich tekortgedaan voelen en actie ondernemen.
Communicatie en confrontatie zijn dan de middelen om met de crisis om te gaan. Er zal een extra investering gedaan moeten worden. Hoe vaak de vriendschap of relatie bestand is tegen een crisis, is afhankelijk van de hoeveelheid krediet die elke partij binnen de vriendschap/relatie heeft opgebouwd. Is er nog weinig krediet, dan is de kans groot dat de verbintenis wordt verbroken.
Krediet opbouwen is een tijdrovend proces. In vriendschappen en liefdesrelaties zijn we voorzichtig om ons kwetsbaar op te stellen. We kijken argwanend naar de ander. Voelen we ons vertrouwd, dan zetten we de deur eerst op een kier. Gebeurt er niks dramatisch, dan mag de gast binnenkomen. In ons huis en in ons hart.
Crisissen hakken er genadeloos in. Vooral wanneer er 'fouten' worden gemaakt is het geheugen feilloos (toen en toen deed je dat en dat). Hoe mild ben jij? En, waar trek jij de grens?