Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

Online communicatie is niet koud en onpersoonlijk. Door hun schrijfstijl aan te passen, emoties expliciet te verwoorden en emoticons te gebruiken brengen internetters hun emoties goed over.

Althans, dat stelt Daantje Derks in haar proefschrift Exploring the missing wink: emoticons in cyberspace. Vrijdag 21 september promoveert zij in Heerlen aan de faculteit psychologie van de Open Universiteit Nederland.

Derks vroeg gebruikers van emoticons naar hun motieven om deze icoontjes te plaatsen. De meest genoemde redenen waren het uiten van emoties, het kracht bijzetten van een boodschap en het uiten van humor. Aan de ontvangers vroeg ze wat de zender bedoelde met de emoticons. De ontvangers noemden in grote lijnen dezelfde redenen. De boodschap komt dus in veel gevallen goed over. Met andere woorden: een online knipoog werkt ook!

Echt verrassend is deze boodschap niet. Diegenen die cyberspace betreden leren snel de' regels' van online communicatie. Een botte manier van communicatie wordt direct door 'groepsgenoten' afgestraft en begrijpen mensen je boodschap of bericht niet, dan word je daar ook haarfijn op gewezen.

Ik wil er zelfs een stuk verder in gaan. Regelmatige online communicatie is een toegevoegde waarde op face-to-face communicatie. Doordat je nog bewuster bent van datgene wat je online wilt zeggen - je moet nl. denken aan je boodschap, de woorden die je daarvoor wilt gebruiken, de precieze formulering, het gebruik van emoticons etc. - zul je steeds beter je eigen ideeën kunnen verwoorden in een persoonlijk gesprek.

 

Arjan Jonker • 20-09-2007, 16:52
Dat weet ik niet zo heel zeker, eerlijk gezegd. Of in ieder geval: niet voor elke groep.

Neem jongeren: zij zijn, denk ik, een stuk minder kritisch op elkaar dan bijvoorbeeld volwassenen die via internet zakelijk contact hebben. Sowieso hebben jongeren wat spelling en woordgebruik betreft een heel eigen taalsysteem bedacht. Verder denken zij (volgens mij) niet heel erg na over hun formulering wanneer ze aan het chatten zijn of een bericht achterlaten op een forum of gastenboek.

Maar ik kan je ook geen ongelijk geven: regelmatig schrijven (of dat nu op internet is of op papier) helpt om gedachten te stroomlijnen.
Louise Hildebrand • 24-09-2007, 10:29
Of iemand op gebied van online communicatie kritisch is of niet is, denk ik, leeftijdsonafhankelijk. Ik denk dat het eerder te maken heeft met persoonlijkheid (introvert/extrovert) en de mate waarin iemand dingen 'eruit flapt'. Natuurlijk is een jongere van dertien op taalgebied (meestal) wat minder sterk dan de gemiddelde volwassene, maar ook volwassenen maken op het web genoeg spelfouten en plaatsen, als ze daar zin in hebben, ongenuanceerde reacties.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.