Online communicatie is niet koud en onpersoonlijk. Door hun schrijfstijl aan te passen, emoties expliciet te verwoorden en emoticons te gebruiken brengen internetters hun emoties goed over.
Derks vroeg gebruikers van emoticons naar hun motieven om deze icoontjes te plaatsen. De meest genoemde redenen waren het uiten van emoties, het kracht bijzetten van een boodschap en het uiten van humor. Aan de ontvangers vroeg ze wat de zender bedoelde met de emoticons. De ontvangers noemden in grote lijnen dezelfde redenen. De boodschap komt dus in veel gevallen goed over. Met andere woorden: een online knipoog werkt ook!
Echt verrassend is deze boodschap niet. Diegenen die cyberspace betreden leren snel de' regels' van online communicatie. Een botte manier van communicatie wordt direct door 'groepsgenoten' afgestraft en begrijpen mensen je boodschap of bericht niet, dan word je daar ook haarfijn op gewezen.
Ik wil er zelfs een stuk verder in gaan. Regelmatige online communicatie is een toegevoegde waarde op face-to-face communicatie. Doordat je nog bewuster bent van datgene wat je online wilt zeggen - je moet nl. denken aan je boodschap, de woorden die je daarvoor wilt gebruiken, de precieze formulering, het gebruik van emoticons etc. - zul je steeds beter je eigen ideeën kunnen verwoorden in een persoonlijk gesprek.
Neem jongeren: zij zijn, denk ik, een stuk minder kritisch op elkaar dan bijvoorbeeld volwassenen die via internet zakelijk contact hebben. Sowieso hebben jongeren wat spelling en woordgebruik betreft een heel eigen taalsysteem bedacht. Verder denken zij (volgens mij) niet heel erg na over hun formulering wanneer ze aan het chatten zijn of een bericht achterlaten op een forum of gastenboek.
Maar ik kan je ook geen ongelijk geven: regelmatig schrijven (of dat nu op internet is of op papier) helpt om gedachten te stroomlijnen.