Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

Ik kon er maar niet de vinger op leggen. Wat is er aan de hand? Maak ik me ergens zorgen over? Zijn er dingen die me onbewust achtervolgen? Problemen op werkgebied? Dingen uit mijn privé-leven? Zorgen over de toekomst? Dingen uit het verleden? Gek werd ik ervan. Ook omdat ik het zwaar ironisch vond dat ik, als psycholoog en Mental Fitness-coach zelf geteisterd werd door een mentale dip.

Automatische piloot
Nou ken ik deze dips uit het verleden. Maar sinds ik met mentale fitheid bezig ben, behoren zware mentale dips tot het verleden. Tot de afgelopen tijd. Met een naar onderbuikgevoel werd ik wakker, totaal geen zin in de dag en totaal geen zin in de activiteiten die ik doe. Mijn focus was weg, mijn concentratie, mijn tevreden en positief gevoel. Ik functioneerde op de automatische piloot, waarbij niemand aan de buitenkant iets kon merken dat er wat aan de hand was. Dat kostte natuurlijk enorm veel energie, waardoor ik ook nog eens doodmoe was.

Voeding is de basis
Omdat ik het zat was om me zo te voelen en de oorzaak niet op mentaal gebied lag, liet ik een lichamelijk onderzoek doen. En wat bleek? Ik miste belangrijke voedingsstoffen. De oplossing: aanvullingen op vitaminegebied. Een dag na het slikken van voedingssuplementen merkte ik al resultaat. En wat voor resultaat! De sombere wolken verdwenen als sneeuw voor de zon, ik voelde me weer vrolijk, positief en energiek. Zo snel al! Dat goede voeding belangrijk is, wist ik natuurlijk al, maar om persoonlijk te ondervinden HOE belangrijk, heeft me de ogen écht doen openen. Voeding is de basis van een fysiek gezond lijf, maar vooral van een gezonde, fitte en heldere geest!

Mentaal fit

Vage symptomen door tekorten
Hoe voedingsstoffen en tekorten ervan inwerken op de psychische gezondheid, dat is grotendeels onbekend. Maar voor wie klinkt het volgende niet logisch? Als je lijf bepaalde vitaminen mist, dan voel je je fysiek minder sterk, zwak of moe. Logischerwijs heeft dit direct effect op de manier waarop je denkt. Je hebt minder zin om dingen te ondernemen en het kost meer energie om dingen te doen. Op een sluimerend niveau verlies je misschien je concentratie en focus, raak je sneller geïrriteerd, voel je meer onrust en ben je wellicht besluiteloos.

Dus voel je je langere tijd mentaal niet lekker, onderzoek dan eerst je basis: je dagelijks eetpatroon. Eet je wel zo gezond en gevarieerd als je denkt? Mis je geen essentiële voedingsstoffen? Laat je eventueel adviseren door een goede voedingsdeskundige of kijk eens rond op www.voedingscentrum.nl. En wees hierbij ook eerlijk naar jezelf toe. Mijn ervaring is dat mensen snel zeggen: ik eet heel gezond, terwijl de realiteit vaak anders is... Ook ik ben op tijden geen haar beter, zo blijkt uit mijn tekorten!

Wil je zeker weten of jouw vage mentale klachten geen fysieke oorzaak hebben, overweeg dan een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Zo kun je direct actie ondernemen mocht je fysiek ziek zijn of belangrijke voedingsstoffen missen.

Zit het écht wel goed met je voedingspatroon, maar kan jouw mentale fitheid en positiviteit wel een boost gebruiken? Overweeg dan om de cursus Mental Fitness 4U te volgen. Na 3 sessies heb jij voortaan alle kennis in huis om mentaal sterk in het leven te staan! Er zijn nog enkele plekken in de aankomende groepscursussen. Kijk hier voor de data en enkele ervaringen van cursisten.

 

Kat • 12-09-2013, 21:36
Hoe kreeg je je huisarts zo ver om onderzoek te laten doen? Ik zal dat ook wel willen, maar ben bang dat hij dat verzoek afwijst.
Louise Hildebrand • 12-09-2013, 23:18
Ik heb een afspraak gemaakt, mijn situatie uitgelegd en gevraagd of ik een bloedonderzoek kon krijgen. Waarom zou hij dit verzoek afwijzen? Zolang je er niet wekelijks om vraagt is er geen reden om bang te zijn voor een afwijzing! Uit dit onderzoek bleek ook dat ik erg weinig Vitamine D heb. En wat blijkt? Puur omdat ik een getinte huid heb, is de kans hier in Nederland op een vitamine D-tekort (door relatief weinig zon) voor mij hoger dan gemiddeld. En bij een tekort aan vitamine D krijgen mensen kennelijk ook allerlei vage (mentale) klachten!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.