Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Coaching • Gedachten • Grenzen verkennen • 

Aan jezelf denken is 'not done' in deze maatschappij. Dan ben je egoïstisch, geef je alleen om jezelf en houd je geen rekening met anderen. Toch is er niks mis met egoïsme. Op een gezonde manier aan jezelf denken, daar hebben andere mensen veel meer aan.

Volgens de Van Dale is egoïsme:

de levenshouding van iemand die voortdurend het eigen belang en eigen welzijn op het oog heeft.

Ik moet nu ploteling denken aan een instructie die wordt gegeven in vliegtuigen (voor zover ik me dit goed herinner). In nood moeten moeders eerst het zuurstofmasker zelf opzetten, daarna zijn de kinderen aan de beurt. Als moeder gestrekt gaat omdat ze druk bezig is om haar kinderen te redden, dan zijn de kinderen daar uiteindelijk de dupe van. Haar eigen welzijn is dus op dat moment belangrijker dan de welzijn van haar kids...

Egoïsme is zo slecht nog niet. Je kunt veel meer geven als je eerst jezelf voorop zet.

 

Witlof • 03-04-2010, 11:46
Toch best jammer dat de Freud-therapie niet meer wordt vergoed.
Louise Hildebrand • 04-04-2010, 12:50
:-)
Daniel • 31-07-2018, 11:53
Je hebt een prima uitgangspunt, alleen de conclusie die je trekt uit het voorbeeld is mijn inziens niet correct. Wanneer de moeder eerst haar eigen zuurstofmasker op doet, is dat juist in het belang van het kind. Dat betekent dus niet dat het belang van haarzelf op dat moment belangrijker is dan van het kind. Al lijkt de handeling in eerste instantie aan te geven dat ze eerst aan haarzelf denkt, is dat dus niet zo. Vanwege die niet intuïtieve logica wordt dit dus ook zo benadrukt bij vertrek.
Louise Hildebrand • 31-07-2018, 12:24
Je hebt helemaal gelijk! Dank je wel voor je reactie. Een mooie aanvulling op dit blog! Ook ik kan onjuiste conclusies trekken. Leuk om te merken dat oude blogs kennelijk nog steeds worden gevonden en gelezen.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.