Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
29| 06| 09
Rubriek: Persoonlijk • 

Zuchten, balen, opgefokt zijn, innerlijke monologen waarin je anderen vervloekt... Het zijn tekenen van energievreters die je leegzuigen. De afgelopen week zat ik in zo'n periode. Een van de klussen waar ik aan werk stelt mijn geduld ontzettend op de proef.

Nu de klus bijna klaar is kan ik objectiever terugkijken naar het proces. Want, wat waren nou precies de redenen waarom ik me zo ergerde? En, hoe kan ik zo'n energievretende periode in de toekomst voorkomen?

Redenen van ergernis zijn voor mij duidelijk:

  • Ik kan er niet tegen als er betaald wordt voor diensten die niet goed zijn. Vooral als blijkt dat er (meerdere) duidelijke briefingen zijn geweest.
  • Ik hou niet van puinruimen. Vooral als ik moet puinruimen omdat professionals slecht werk leveren. Als ik vanwege tijdgebrek en vastgelegde afspraken geen terugkoppeling kan geven, ben ik optimaal geïrriteerd.
  • Ik hou van overzicht en controle. Bij deze klus werd ik op het einde ingezet waardoor ik veel voorkennis miste.
  • Ik hou niet van ineffciënt werken. Als ik merk dat er efficienter gewerkt kan worden en dat gebeurt om verschillende redenen niet, is dat voor mij een punt van irritatie.

Het voorkomen van dergelijke ergernissen lijkt me hiermee ook duidelijk. Meer controle nemen door van tevoren duidelijke afspraken te maken, scheelt een hoop. Als ik dan eindverantwoordelijk ben, dan wil ik volledige verantwoordelijkheid, inclusief de keuze om met andere mensen te werken. Gelukkig is het einde in zicht en kan ik vanaf dat punt mijn accu weer opladen. Dat is geloof ik wel nodig ook...

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.