Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

Soms is het prettig om je serieuze werkzaamheden af te wisselen met minder serieuze dingen. Zo neus ik regelmatig op Hyves rond en schrijf ik af en toe blogjes over onderwerpen waar iedereen wel een mening over heeft. Bijvoorbeeld over mannen, vrouwen en platonische vriendschappen.

Het leuke is dat je direct een relatief groot publiek bereikt en dito reacties. Nog leuker is het feit dat (bijna) niemand die een reactie plaatst volledig anoniem is. In negen van de tien gevallen zie je het gezicht van diegene die reageert. Zo niet dan kun je aan de hand van het profiel of zogenaamde krabbeltjes een beter beeld krijgen van de desbetreffende persoon.

Ik ben nooit een Big Brother fan geweest, maar dit soort 'gluurpraktijken' beginnen er toch aardig eng op te lijken. Wat is dat toch, die nieuwsgierigheid naar de medemens? En dan nog het liefst zonder dat de desbetreffende persoon het in de gaten heeft?

 

Witlof • 04-05-2007, 17:36
Nee er blijft een spanningsboog die je ondercontrole moet houden, het ene moment wat meer dan het andere. Ik vind het juist een verhelderde bijkomstigheid die virtuele anonimiteit, je kan tenminste veel vrijer je gedachte ventileren. Het verbaasde mij, toen ik net actief was, dat men allerlei vragen ging stellen en antwoorden verwachten het liefst nog vanuit jezelf. Over hoe je irl in elkaar steekt en aan welke represies of voorkeursposities je onderhevig bent. Ja dag dan had ik net zo goed naar de kroeg toe kunnen gaan, nee dank je de groente.
Louise Hildebrand • 07-05-2007, 09:31
Virtuele anonimiteit heeft inderdaad voor- en nadelen. Voordeel is dat je, zoals je zelf al zegt, vrijelijk je gedachten kunt ventileren. Door niet anoniem te bloggen word ik daarin beperkt, maar dat is dus een bewuste keuze. Juist doordat ik niet anoniem blog, kunnen klanten me beter vinden en me eventueel benaderen voor een klus.
Nadeel van anoniem bloggen/reageren (en dan met name het laatste), is naar mijn mening dat 9 van de 10 mensen veel extremer en irrationeler reageren dan dat ze hun naam onder hun reactie plaatsen.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.