Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Gedachten • Grenzen verkennen • Mental Fitness 4U • 

Geveld door een kies. Een kleine rotkies. Een kies die behandeld is en waar complicaties zijn ontstaan. Gevolg. Openliggend tandvlees, antibiotica en pijnstillers. Héél veel pijnstillers om de pijn te verzachten.

En dat komt hard aan. Van nature ga ik altijd door. Opgeven staat niet in mijn woordenboek. In al die jaren dat ik naast mijn dagelijkse werk ook groepsfitnesslessen geef ben ik nooit ziek geweest. Ik moet bijna dood zijn voordat ik een les afzeg of me ziek meld. Dus zeg ik uit ervaring: ik ben nooit ziek.

Het lot plaagt me en geeft me een spannende uitdaging. Een wortelkanaalbehandeling die mis gaat. Elke dag opnieuw dacht ik: het gaat over. Het gaat beter. Ik heb minder pijn. Niet dus. De pijn wordt zelfs erger. Als ik vooroverbuig (fijn zo'n downdog of forward fold) dan voelt het alsof mijn hoofd explodeert. Praten doet pijn, lachen helemaal. Het liefst wil ik de hele dag in bed liggen en slapen.

'Opgeven' of niet?
Dus moest ik een beslissing nemen. Hoe leuk ik het ook vind. Hoezeer ik er ook naar uitkeek. Hoe goed ik me ook had voorbereid. De workshop en masterclass Bodybalance in Uithoorn van vandaag moest ik afzeggen. Toegeven dat het verstandiger is om naar mijn lijf te luisteren was geen gemakkelijke beslissing.

Gek
Maar eigenlijk is dat gek. Hoezo is het geen gemakkelijke beslissing om zorg te dragen voor mijn lijf?! Welke vreemde, onrealistische (?) overtuigingen schuilen hierachter?


Ik mag nooit ziek zijn. Zo wel, dan ben je zwak. Pijn is geen excuus om te stoppen. Een pijnlijke kies en hoofdpijn zeker niet!

Andere mensen mogen ziek zijn, ik niet. Daar heb ik geen tijd voor.

Ik moet altijd sterk zijn en goed presteren.

Ik moet altijd doorgaan, wat er ook gebeurt.

Handig
Deze overtuigingen zijn handig op het moment dat je iets wilt bereiken, doorzettensvermogen nodig hebt en als zelfstandig ondernemer. Al zou ik bij elke niesbui, verkoudheid of ander pijntje mijn bed in duiken, dan zou ik weinig hebben bereikt. En belangrijker nog: geen brood op de plank hebben. Niet werken = geen inkomen. Keihard, maar wel mijn werkelijkheid.

Onhandig
Anderzijds zijn deze overtuigingen ook zeer onhandig. Want door deze strenge, onrealistische gedachten stap ik makkelijk over mijn grenzen heen. En zodra dat gebeurt, kan ik meer pijn oplopen of andere chronische problemen krijgen.

Je hebt maar één lijf. En het mooie is: je lijf communiceert met je. Nekpijn, rugpijn, kniepijn, hoofdpijn, onrust, moeheid... Het zijn tekenen dat er iets aan de hand is. Meestal dat je een stapje terug moet nemen.

Ga eens voor jezelf na...

Als je fysieke of mentale klachten hebt, luister je dan naar je lijf? Of ben je iemand die klachten stug negeert? Durf jij op tijd op de rem te trappen? Of ben je iemand die geregeld tegen de muur loopt? Erkennen dat je als mens grenzen hebt is slimmer dan de pijnlijke gevolgen ondergaan. Uiteindelijk zorgt het respecteren van je eigen grenzen voor minder klachten, meer rust en meer geluk.

 

Corrie glas • 02-03-2013, 15:29
Heel veel sterkte moet vreselijk pijn doen maar zet hem op
Louise Hildebrand • 03-03-2013, 12:37
Dank je wel! Vandaag gaat het sinds een week een stuk beter. Heerlijk!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.