Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Gedachten • Mental Fitness 4U • 

Vrijdag kreeg ik een telefoontje. "U spreekt met X van Radio 1. Ik bel u vanwege een blog over eerlijkheid die u heeft gepubliceerd op uw website. Heeft u nu misschien even tijd om hierover te praten?"

Dit gesprek was de aanleiding om maandagnacht naar het Mediapark in Hilversum te rijden. En dat op een tijdstip waarop de gemiddelde Nederlander ligt te slapen, namelijk om 1.45 uur. Maar, dat vond ik niet erg. Heerlijk om midden in de nacht de weg voor mezelf te hebben, half slapend achter het stuur, met nauwelijks een idee wat me te wachten stond als gast in het radioprogramma Dit is de Nacht.

Duidelijk mysterie
Ja, ik wist het thema van de uitzending. Ik wist dat ik vragen kon verwachten over eerlijk zijn naar jezelf en eerlijk zijn naar anderen toe. 's Ochtends werd ik nog een keer gebeld en werd het gesprek opgenomen zodat de presentatrice ook goed kon worden voorbereid. Maar voor de rest? De omgeving waarin ik terecht zou komen. De gang van zaken. Het werk achter de schermen. Dat was een mysterie voor me.

Inspirerende prikkel
Dus verdwaalde ik aan het begin van het Mediapark, moest ik bijna rennen om op tijd bij het NOS-gebouw te komen, was ik zwaar onder de indruk van de redactie met honderden stoelen en computers en voelde ik me enigszins ongemakkelijk om midden in de radio-uitzending naast de presentatrice te worden neergezet, terwijl ze op dat moment een andere gast aan het interviewen was. Omdat er ook een live band was, leek de opnamestudio op een kroeg. Nog een wijntje en borrelnootjes erbij en het beeld was compleet.

Negatieve gedachten
Alles wat nieuw is, kan eng zijn. Dus ook zoiets. Op dit soort momenten is het gemakkelijk om negatieve gedachten te hebben. Voor mij een goede kans om deze gedachten op waarheid te toetsen en om te kijken hoe mentaal fit ik in deze situatie ben.

Heb ik wel wat zinvols bij te dragen? (Ja, anders zou je niet zijn uitgenodigd.)

Straks kom ik niet uit mijn woorden... (Nou en. Alsof iedereen altijd perfect spreekt.)

Wat als ik het antwoord op een vraag niet weet? (Dan zeg je dat eerlijk. Je hoeft echt niet alles te weten. Dat is niet realistisch.)

Misschien vindt geen hond het interessant wat je zegt... (Dat is mogelijk. Maar er zijn ook mensen die het juist wél interessant vinden wat je zegt. Focus je daarop.)

Negatieve gedachten hoeven geen waarheid te zijn. Als je direct deze gedachten gelooft, dan word je onzeker en krijg je een negatief gevoel. Herken deze negatieve gedachten en train jezelf om deze gedachten in positieve zin te veranderen. Elk keer opnieuw.

Luister hier naar de uitzending 'Vermissingen, en: eerlijk leven'. Vanaf 95 minuten word ik geïntroduceerd en praat ik zo'n anderhalf uur mee.

 

Mark • 29-05-2013, 23:57
Een start van iets moois!
Louise Hildebrand • 30-05-2013, 21:59
Zeker weten! ;-)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.