Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

'Als je twintig euro op de grond ziet, laat je die dan liggen?' 'Uh, nee', antwoordde ik. 'Waarom zou je dan twintig euro aan rente aan je neus voorbij laten gaan?'

Daar had mijn boekhouder een punt. Op zijn vraag hoeveel rente ik krijg op mijn inbedrijfrekening, een rekening waar ik geld stort voor mijn inkomstenbelasting en btw, moest ik hem het antwoord schuldig blijven. Ik had werkelijk waar geen flauw idee. Ja, ik begrijp dat verschillende spaarrekeningen verschillende rentepercentages aanbieden, maar mezelf erin verdiepen... Nee, dat had ik niet.

'En hoe zit het met je facturen? Ben je dit jaar ook omhoog gegaan met je tarief?' 'En je declareert niet per half uur? Waarom niet? Een advocaat declareert per minuut. Vraagt hij een tarief van tweehonderd euro per uur dan is elke minuut zo'n drie euro waard.'

Zucht. Geld is niet mijn voornaamste drijfveer om als zzp' er te werken. Voornaamste drijfveer is mijn vrijheid. De vrijheid om zelf te kiezen welke opdracht ik aanneem en welke niet. Hierbij probeer ik de juiste balans te vinden tussen inzet en financiële vergoeding waarbij de ene opdrachtgever zich rotschrikt bij mijn tarieven en de andere opdrachtgever me juist goedkoop vindt.

Eén opmerking is me vooral van dit gesprek bijgebleven: 'Omdat een opdracht je voor het gevoel makkelijk afgaat betekent niet dat je er niet goed voor betaald mag worden.' En daar zit zeker wat in. Boekhouder, bedankt.

 

Xiwel • 28-05-2009, 11:20
Ik neem aan dat je flink wat opstrijkt voor deze advertorial. :-)
Louise Hildebrand • 28-05-2009, 11:25
Ha ha, wat het maar waar ;-). Mijn boekhouder weet niks van dit bericht. Goede producten verkopen zichzelf, toch? En anders krijgen ze hulp van een ander: in dit geval van mij!
Witlof • 30-05-2009, 07:08
Waarom? Als een soort van verzekering voor een goede nachtrust bijvoorbeeld.

Je laat die 20 euro rente liggen omdat het overzicht in je betalingsverkeer geeft en boekhouden niet tot je core business behoort. De goede balans om effectief je beste talenten te vermarkten is nuttiger dan je oor teveel naar een kille cijferneukert te laten hangen.
Louise Hildebrand • 02-06-2009, 00:10
@Witlof. Kennelijk houd je niet zo van boekhouders? ;-) Ieder z'n vak, gelukkig maar! De manier waarop mijn boekhouder kijkt naar cijfers vind ik erg fascinerend. Hij ziet ze niet puur als cijfers, maar als puzzelstukken die samen een puzzel vormen. Daarnaast attendeert hij me op financiële voordelen die ik zelf over het hoofd zie. Uiteindelijk is het aan mij te bepalen of ik bijvoorbeeld van bank wil veranderen of mijn prijs wil verhogen. Ik zie zijn adviezen dus liever als 'even wakkerschudden' dan kil!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.