Laten we vandaag eens een gedachte-experiment doen. Wie zou je zijn als alle uiterlijke schijn van je wordt weggenomen?
Je functie als docent, trainer, instructeur, coach, manager, directeur, verkoopmedewerker, vrijwilliger, zelfstandig ondernemer, marketingmedewerker of welke functie je ook vervult.
Je bezit waaronder je geld, huis, auto, meubels, kleding, fotoalbums en al het andere kostbare wat je koestert en waar je trots op bent.
Je imago als onafhankelijke vrouw, ambitieuze zakenman, lieve huismoeder, sociale huisvader, kritische collega, koppige exentriekeling of vrolijke gangmaker.
Uiterlijke kenmerken zoals jeugdigheid, een mooi gebit, prachtig haar, een slank of gespierd lichaam.
Hoe voel je je dan? Ongemakkelijk? Kwetsbaar? Angstig? Onzeker? Minderwaardig? Enorm gestresst?
Dingen buiten jezelf kunnen je geluk geven, maar besef dat je daarmee ook met vuur speelt. Want wie ben je als je niet meer kunt vertellen dat je die goede baan hebt? Hoe voel je je als je ouder wordt en er niet meer zo strak uitziet als vroeger? Wat als je vanwege de financiële crisis veel minder te besteden hebt? Voel je je dan veel minder gelukkig?
Andersom werkt het ook. Veel mensen streven continu naar meer. Een betere baan, een respectvoller imago, mooiere spullen en een gelikter uiterlijk. Maar garanderen deze dingen meer geluk? Misschien voor een bepaalde periode. Het gevaar is dat je na een tijdje weer wat anders wilt om een knagend gevoel van onrust op te vullen. Een partner die meer voldoet aan je verwachtingen. Meer salaris. Een nog strakker lijf of noem maar iets op waar je gelukkiger van denkt te worden.
Doelen stellen is prima en kan veel voldoening geven. Maar geniet je ook van de reis naar deze doelen toe? Kortom: ben je ook op dit moment gelukkig? Of denk je dat pas te zijn als je al je doelen hebt bereikt?
De grootste uitdaging is tevreden zijn met wat je hebt (zowel innerlijk, uiterlijk als omgeving) en jezelf realistische doelen stellen en die daadwerkelijk verwezenlijken. Daar horen juist ook al die "uiterlijke dingen" bij, want die zijn nog wel het gemakkelijkst te beïnvloeden.