Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
02| 08| 11
Rubriek: Bewustwording • Mental Fitness 4U • 

Laten we vandaag eens een gedachte-experiment doen. Wie zou je zijn als alle uiterlijke schijn van je wordt weggenomen?

Je functie als docent, trainer, instructeur, coach, manager, directeur, verkoopmedewerker, vrijwilliger, zelfstandig ondernemer, marketingmedewerker of welke functie je ook vervult.

Je bezit waaronder je geld, huis, auto, meubels, kleding, fotoalbums en al het andere kostbare wat je koestert en waar je trots op bent.

Je imago als onafhankelijke vrouw, ambitieuze zakenman, lieve huismoeder, sociale huisvader, kritische collega, koppige exentriekeling of vrolijke gangmaker.

Uiterlijke kenmerken zoals jeugdigheid, een mooi gebit, prachtig haar, een slank of gespierd lichaam.

Hoe voel je je dan? Ongemakkelijk? Kwetsbaar? Angstig? Onzeker? Minderwaardig? Enorm gestresst?

Dingen buiten jezelf kunnen je geluk geven, maar besef dat je daarmee ook met vuur speelt. Want wie ben je als je niet meer kunt vertellen dat je die goede baan hebt? Hoe voel je je als je ouder wordt en er niet meer zo strak uitziet als vroeger? Wat als je vanwege de financiële crisis veel minder te besteden hebt? Voel je je dan veel minder gelukkig?

Andersom werkt het ook. Veel mensen streven continu naar meer. Een betere baan, een respectvoller imago, mooiere spullen en een gelikter uiterlijk. Maar garanderen deze dingen meer geluk? Misschien voor een bepaalde periode. Het gevaar is dat je na een tijdje weer wat anders wilt om een knagend gevoel van onrust op te vullen. Een partner die meer voldoet aan je verwachtingen. Meer salaris. Een nog strakker lijf of noem maar iets op waar je gelukkiger van denkt te worden.

Doelen stellen is prima en kan veel voldoening geven. Maar geniet je ook van de reis naar deze doelen toe? Kortom: ben je ook op dit moment gelukkig? Of denk je dat pas te zijn als je al je doelen hebt bereikt?

 

Martijn • 02-08-2011, 09:51
Geluk is volgens mij de som van alles wat (ge)lukt, min alles wat niet lukt. Daar horen dus ook je uiterlijk, je (sociale) omgeving e.d. bij. Het is toch niet zo gek dat je een gevoel van welbevinden hebt als je zelf vind dat je er goed uitziet, je een goede conditie hebt, een goede baan, ergens goed in bent, enz.?

De grootste uitdaging is tevreden zijn met wat je hebt (zowel innerlijk, uiterlijk als omgeving) en jezelf realistische doelen stellen en die daadwerkelijk verwezenlijken. Daar horen juist ook al die "uiterlijke dingen" bij, want die zijn nog wel het gemakkelijkst te beïnvloeden.
Louise Hildebrand • 02-08-2011, 21:27
Ik vraag me af of uiterlijke dingen makkelijker te beïnvloeden zijn. Het is volgens mij makkelijker om iets in jezelf te veranderen. Overtuigingen, meningen, je kijk op dingen (of het glas half vol of half leeg is). Neem als makkelijk voorbeeld vrouwen en gewicht. Heel veel vrouwen streven een bepaald gewicht na (vaak minder dan dat ze wegen). Is dat gewicht bereikt zijn ze blij, wegen ze meer, zijn ze niet blij. Hun gevoel van geluk wordt uitbesteed aan de weegschaal. Dat vind ik persoonlijk gevaarlijk geluk.

Zoals je zelf al zegt, het is belangrijk om realistische doelen te stellen en tevreden te zijn met wat je hebt. Toch denk ik dat het innerlijk veel belangrijker is dan de uiterlijke wereld. Je innerlijke beleving heb je altijd bij je, terwijl je uiterlijke wereld zomaar kan veranderen.
Martijn • 02-08-2011, 23:03
Mee eens, het gaat idd om realistische doelen. Wat je nastreeft en wat je kunt moet zeker in balans zijn. Maar ik geloof ook dat je gevoelens en gedachten onlosmakelijk verbonden zijn met alles wat je bent en wat je ervaart.

Geluk is iets wat we allemaal nastreven. Maar het is niet iets dat je kunt bereiken en dan voor altijd hebt. Je voelt je zo nu en dan gelukkig(er) en dan weer ongelukkig(er). Dat kan te maken hebben met een verlies, iets dat niet (of nooit) lukt, je gezondheid (fysiek en mentaal), enz. En heel vaak heeft dat dus te maken met zaken die niet alleen met positief denken zomaar even zijn te compenseren.

Een positieve geest en het niet nastreven van onrealistische wensen werken zeker mee aan een gemakkelijker leven, maar bij de meeste mensen kan dat zaker niet compenseren voor elke tegenslag. Er zijn altijd dingen die je belangrijk vindt en die je nooit zou willen verliezen. Een stuk zingeving in je baan, een geliefde, of zelfs je kinderen... Het kan wel degelijk iemand (dood)ongelukkig maken als je zoiets verliest! En datzijn toch echt externe factoren.

Ook de balans tussen dat wat je denkt/voelt en de werkelijkheid moeten in balans zijn. Helaas kan de werkelijkheid al heel heftig zijn! Dan zijn de gevoelens dat als het goed is dus ook.
Joop • 03-08-2011, 08:09
Volgens mij is de staat van geluk bepalend hoeveel aandacht en wat voor aandacht je besteed aan het bereiken van je doel.
Zoals je zelf al zegt Louise "Wie zouden wij zijn als we de uiterlijke schijn weg halen?"
Mijn antwoord zou zijn "ons zelf".
Maar ik vindt zelf ook dat het innerlijk bepalend is, hoe je in het leven staat ongeacht je omgeving, uiterlijk.

Om je geluk te laten bepalen door je baan, of partner etc. kom je bij mij heel afhankelijk over.
Naar mijn beeld ben je het gelukkigst als je alles kan accepteren en van alles kan genieten.

De persoon die heeft gezegd: "Geniet er van, want voor je het weet is het weg" heeft weinig genoten :P
Louise Hildebrand • 03-08-2011, 12:13
Misschien moeten we even terug naar de basis en wel de definitie van geluk. Want, wat is geluk? Is dat inderdaad een momentopname? Of is dat een blijvende staat van zijn? In mijn beleving is geluk een redelijk stabiel gevoel van tevredenheid, rust en acceptatie, ongeacht wat er gebeurt. Een gevoel dat niet sterk wordt beïnvloed door gedachten. En ja, in het leven gebeuren er allerlei dingen waar je weinig grip op hebt. Een verlies van een geliefde of je baan. Dat kan flink veel pijn doen, maar naar mijn mening kun je, ondanks heftige emoties tegelijkertijd ook gelukkig zijn. Sterker nog, ik heb dat zelf mogen ervaren. En dat gaat tegen de maatschappelijke verwachtingen in. Want hoe kun je, ondanks een groot verlies ook gelukkig/tevreden of rustig zijn? Ik denk dat er een verschil is tussen emotie en gevoel. Gedachten kunnen emoties opwekken, je algemeen gevoel is redelijk stabiel. Tenzij je deze twee vormen van gevoel gaat mixen.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.