Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Coaching • Gedachten • Grenzen verkennen • 

Geven is een prachtig iets. Je doet je medemens een plezier, helpt diegene, geeft liefde, zorg en aandacht. Totdat je niks meer te geven hebt. Je bent op.

Hoe harder je werkt, trekt, probeert of vecht. Als je geen energie terugkrijgt loop je leeg. Je verliest alle interesse in dingen, vindt niks meer leuk, twijfelt aan alles en wilt eigenlijk maar één ding: rust.

Op dat moment is het tijd om je batterij op te laden. Soms is dat lastig omdat je focus zo gericht is op anderen. Sterker nog: je vindt anderen belangrijker dan jezelf. Bewust of onbewust verwacht je dingen terug, maar als je dat niet krijgt ben je teleurgesteld. En dat kost energie.

Vechten tegen wat is, is vechten tegen jezelf. Je doet jezelf tekort want alle energie stroomt naar buiten en niet naar binnen. Waar trek jij de grens?

 

Xiwel • 26-03-2010, 20:02
Mijn grens trek ik vaak al eer ik ergens aan begin. Ik kan redelijk goed inschatten of mijn inspanning nut gaat hebben en of ik of anderen er plezier aan beleven. Dat kan inhouden dat ik ergens niet aan begin. (Zo zal ik nooit een leidinggevende worden.) Dat bespaart mij en anderen gezeur, ellende en teleurstellingen.

Halverwege bekijk ik ook wel eens of ik het nog leuk vind, of dat anderen nog iets aan me hebben. En ook dan kan ik er mee kappen of iets bevriezen. Dat laatste heb ik gedaan bij 2 gemeentes. Ik heb veel input geleverd en wil eerst zien of zij daar iets tegenoverstellen. Niet aan geld, maar aan werkzaamheden. Ik wacht dus al 3 jaar op Alkmaar en Langedijk en wacht moeiteloos een paar jaar langer. Wel jammer voor Heerhugowaard en Bergen waar ik vergelijkbaar vrijwiligerswerk voor wilde verrichten.

Teleurstelling heeft nmm alleen te maken met te hoge verwachtingen. Ik schat mijn verwachtingen behoorlijk reëel in. Weinig teleurstellingen dus. Mogelijk stel ik mezelf vaker teleur, dan dat een ander mij teleur stelt. Als ik anderen mag geloven, dan stel ik hen erg weinig teleur. Toch weet ik dat ik dat wel doe, soms heel bewust. En dat kan zijn om zelf plezier in het leven te behouden.
Marjolein • 27-03-2010, 16:51
"Bewust of onbewust verwacht je dingen terug, maar als je dat niet krijgt ben je teleurgesteld. En dat kost energie."

Als je onbewust iets terug verwacht, heb je wellicht ook onbewust iets gegeven?

Geef bewust. Dan kun je er ook bewust voor kiezen of je er iets voor terug wilt hebben (geld, een omarming of een glimlach).

Geef iets niet als je nog niet weet wat je er voor terug wilt hebben. Geef je het toch, verwacht dan ook niets. Krijg je dan toch iets terug, dan is dat heel mooi !

Bewust geven voorkomt gegarandeerd teleurstellingen voor gever en ontvanger ;-)

Zucht...ik hoop dat ik het zelf ook nog eens leer om alles wat ik geef, bewust te geven...;-) xMReageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.