Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

Er zijn mensen die uitstekend voor zichzelf kunnen zorgen. Ze kunnen perfect grenzen aangeven, doen hun mond open als dat nodig is en nemen tijd voor zichzelf als ze moe zijn. Aan de andere kant zijn er mensen die ook perfect kunnen zorgen, maar dan vooral voor anderen. Ik noem ze gevers en in extremere mate helpaholics.

Het zijn hele vriendelijke, hulpvaardige, begripvolle en liefdevolle mensen die altijd klaarstaan voor anderen. Sterker nodig, de behoefte van anderen is belangrijker dan hun eigen behoefte. Ze hebben sterke gevoelsprieten die feilloos dingen oppikken. Daarnaast kost het ze geen enkele moeite om te zien hoe een ander zich voelt. Voelt een ander zich rot, dan aarzelen ze geen moment om diegene te helpen.

Probeer niet te versmelten
Het vermogen om anderen te helpen is een fantastisch mooie eigenschap. Maar zoals dat bij alles het geval is: balans is het toverwoord. Zodra je zo opgaat in je eigen hulpgedrag bestaat het gevaar dat je versmelt met de ander. De problemen van de ander worden jouw problemen. Het leed van de ander wordt jouw leed. De pijn wordt jouw pijn. En daar schuilt het gevaar. Op dat moment wil je zo graag helpen dat al je energie ongemerkt naar de ander vloeit. Doe je dit te vaak en krijg je geen energie terug, dan raak je volledig uitgeput en leeg.

Nee is prima
Dus is het verstandig om op momenten bij te tanken. Je hoeft niet altijd op elk moment van de dag voor iedereen klaar te staan. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je een keer voor jezelf kiest in plaats van de ander. Je hoeft je niet continu te verontschuldigen als je NEE zegt. Ook hier geldt: zorg voor balans. Geven is prachtig, je krijgt er energie van, maar geef vooral ook aan jezelf!

Energievreters herkennen
Dus ben je moe, futloos of labiel? Vraag je dan af wie of wat in jouw omgeving teveel van jouw energie kost. Neem pas op de plaats en zorg ervoor dat je bijtankt. Hoe sterker je bent, hoe helderder je dingen ziet en hoe beter je een ander kunt helpen, zonder dat je er zelf aan onderdoor gaat.

(En denk je nu: waar heeft ze het in godsnaam over... ? Dan is je uitdaging misschien wel om wat meer interesse te tonen in andere mensen)

 

joop • 25-10-2011, 20:58
Heel herkenbaar verhaal ik ben mentaal fitter nu sinds ik veel meer met mezelf bezig ben heeft wel een flinke mentale tankbeurt gekost om weer een beetje licht te kunnen zien.
Louise Hildebrand • 25-10-2011, 21:48
Fijn om te horen dat je mentaal fitter bent! Bagage van andere mensen kan enorm zwaar zijn. Door eerst je eigen bagage lichter te maken kun je uiteindelijk meer betekenen voor andere mensen. Ofwel: zorg voor anderen begint bij de zorg voor jezelf.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.