Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
06| 08| 10
Rubriek: Gedachten • Grenzen verkennen • Ondernemer • 

Ik hoorde mezelf praten. "Nee, ik heb geen ondernemingsplan opgesteld toen ik begon. Nee, ik heb geen cursussen gevolgd om te ondernemen. Nee, ik heb me niet aangesloten bij een netwerk om meer opdrachten te kunnen werven."

Een paar weken terug werd ik 'geïnterviewd' door een dame die meer wilde weten over het zzp'er-bestaan. Voor het gesprek had ze al een handboek gelezen over zzp'ers. Met haar vragenlijst in de aanslag hoopte ze van mij meer informatie te krijgen over de juiste manier van ondernemen.

Ik kon maar één conclusie trekken: dingen hoeven niet altijd te gaan volgens de boeken. Een dergelijk handboek kan handig zijn, maar kan wellicht verlammend werken op mensen die net starten met ondernemen. Zoveel regels, tips en adviezen over hoe je het beste resultaat kunt bereiken. Om eerlijk te zijn: ik zou waarschijnlijk nooit zijn begonnen als ik eerst dat handboek zou hebben gelezen...!

Het diepe en onbekende, daar moet ik induiken. Zodra ik te veel ga nadenken verstar ik. Dan zie ik alle gevaren, obstakels en hindernissen. Het resultaat: angst en passief gedrag. Dus herken je dit gedrag? Laat dan je gedachten voor wat ze zijn en begin gewoon! Maakt niet uit waar, wanneer en hoe.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.