Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • 

'Nee, ik heb geen tv.' Deze mededeling is, zo heb ik het afgelopen jaar gemerkt, niet iets wat mensen dagelijks te horen krijgen. Want, wie heeft er in godsnaam geen tv?

Nou, ik. Althans, tot twee weken terug. Sinds mijn verhuizing in oktober vorig jaar moest ik noodgedwongen alle soaps, series, journaals en ander vermaak afschaffen omdat ik geen budget had voor een tv.

In gesprekken met andere mensen ging er een wereld voor me open. Ik had namelijk geen idee hoe 'niet-normaal' het is als je geen tv hebt. Mensen kijken je aan alsof je van een andere planeet komt, roepen verbaasd hoe je dan op de hoogte blijft van het nieuws en vallen in sommige gevallen zelfs stil.

Het schudt ze even wakker, laat ze reflecteren over hun eigen televisiekijkgedrag en vragen dan wat ik 's avonds doe. Nou, heel simpel: andere dingen zoals sporten, lesgeven, lezen, lessen voorbereiden, met vrienden afspreken, een dvd kijken of (sporadisch) overwerken.

In het begin dacht ik dat ik tijd over zou houden. Niet dus. Mijn stoïcijns gezap is gewoon vervangen door andere dingen. Voornaamste verandering is dat ik meer lees. En eigenlijk voel ik me er veel beter door!

Toch ben ik twee weken terug gezwicht: ik heb een tv aangeschaft. Niet om tv-programma's te kijken, maar om mijn groepslessen beter te kunnen voorbereiden. En, eerlijk is eerlijk: een film bekijken vanaf een groot beeldscherm is prettiger dan een film kijken op een laptop. Hoor ik er toch een beetje bij... ;-)

 

Rick Huizinga • 20-05-2009, 14:21
Welkom bij de club, al kun je je afvragen of je leven ermee verrijkt wordt. Het aanbod is niet overweldigend, maar sommige programma's springen eruit wat kwaliteit betreft. En de rest, ach, lekker foeteren op het gebodene is ook best een leuke hobby.
Groet.
Louise Hildebrand • 20-05-2009, 16:58
Dank voor je reactie en ja, zappen is op z'n tijd inderdaad best lekker. Maar, dat laat ik voorlopig achterwege. Ik geloof dat ik dan eerst kabel of Digitenne moet aanschaffen! ;-)
Witlof • 25-05-2009, 07:08
Zo heb ik geen mobieltje.
Louise Hildebrand • 25-05-2009, 08:55
Geen mobieltje? Dan zul jij helemaal verbaasde gezichten krijgen als je dat aan mensen vertelt!
Xiwel • 25-05-2009, 09:33
Mijn TV staat al een jaar of 3 stuk op het dressoir, wachtend op een dief die dat ding maar niet wil ophalen. De kabel heb is sinds die tijd ook de deur uit. Ik kijk alleen TV via ADSL/VOD (Uitzendinggemist etc.). Voor die tijd keek ik circa 5 uur per maand, waarvan 4 uur zappen omdat ik nix interessants kon vinden. (Ik hou niet van soaps, voetbal en bekende films en dan valt het aanbod nogal tegen). Mijn enige mobieltje is m'n fiets, dus dat schiet ook lekker op. :-)
Louise Hildebrand • 25-05-2009, 23:05
@Xiwel: wat zal jij van het leven en de natuur genieten! :-)
Witlof • 25-05-2009, 23:18
@Louise. Ja inderdaad, men vindt het nogal onbegrijpelijk.

Daarentegen heb ik wel een DS, een PSP en een iPod, die ik overigens niet voor muziek maar voor podcast praatradio gebruik. Daarnaast een iTV waarmee je foto's en Youtube op TV kan bekijken. En dat is moet ik zeggen nogal verslavend.
Louise Hildebrand • 26-05-2009, 10:01
@Witlof. Ik kan hieruit vooral concluderen dat je goed voor jezelf zorgt. Een mobiel heeft net als voordelen ook een groot nadeel. Je bent overal bereikbaar, ook als het je niet uitkomt. Natuurlijk kun je niet opnemen of het ontvangen sms'je niet bekijken, maar je wordt toch even gestoord of uit het moment gehaald.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.