Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Training • 

Ik hield het niet voor mogelijk, maar sportscholen hebben baat bij een verkoopteam. Een team dat argeloze 'walk-ins' verleidt om een abonnement aan te schaffen, oud-leden belt voor nieuwe aanbiedingen en op straat mensen uitnodigt om een dagje te komen sporten.

Aanvankelijk bekeek ik dit salesteam met argusogen. Mensen worden toch niet massaal lid van een sportclub als er verkopers rondlopen? Verkopers die je het liefst het duurste abonnement slijten? En die je tijdens het snoepen van een verrukkelijk en vooral calorierijk dessert eraan herinneren dat je toch écht wat aan je figuur moet doen?

Toch werkt het wel zo. Is er geen goed verkoopteam, dan worden er relatief weinig tot geen mensen lid. En ook dit soort verkoop is een vak apart. Als instructeur kijk ik vanaf de zijlijn hoe mijn collega's te werk gaan. Een fascinerend en vooral snel proces omdat je als verkoper, zo heb ik me laten vertellen, weinig tijd hebt om mensen over de streep te trekken.

Natuurlijk gaat het niet alleen om het binnenhalen van zoveel mogelijk klanten (althans, niet in mijn ogen ;-). Uitdaging is om deze klanten te houden. Als groepsinstructeur vervul je daar ook een rol in. Op de eerste plaats door het geven van goede lessen, maar ook door je te binden met klanten. Dat is niet alleen leuk voor de klant, maar ook voor mezelf. Hoe meer klanten ik ken en naar m'n lessen komen, hoe leuker het voor mij is om een groepsles te geven!

Als ik het zo benader is een salesteam op een sportschool zo gek nog niet. Dit team attendeert potentiële klanten op een goed product waarnaar deze klanten (wel of niet) besluiten om te profiteren van dit product. Toch blijft het beeld van een gladde verkoper in m'n achterhoofd hangen. Zal ik dan nooit van dit beeld verlost worden?

 

Willem • 24-03-2010, 14:15
Hallo Louise,
Ik herken je verhaal. Zelf ben ik een ZZP-er, sinds begin 2005 en ben ik sinds vorig jaar ook groepsles instructeur (Zumba). Hier is sprake van een uit de hand gelopen hobby...Maar terug naar je onderwerp; ik moet er voor waken om niet de verkooppraatjes te beoordelen. Ik, als groepsinstructeur heb me te schikken in een door hogerhand bepaald en uitgestippeld beleid. Maar ik, als ZZP-er, o.a.: coach, trainer en interimmer, heb een zeer uitgelezen mening als het op verkooppraatjes aankomt. Het geven van verkooptrainingen is namelijk een onderdeel van mijn dienstenaanbod. Ik heb het beeld van een gladde verkoper al langere tijd niet meer. Een sportschool is tegenwoordig een volwassen commercieel bedrijf die hard en strak gerund moet worden. Maar dan met ruimte voor een persoonlijke kwinkslag, want sporten moet fun zijn en fun blijven!
Louise Hildebrand • 24-03-2010, 14:52
Ha Willem, wat leuk om een mannelijke Zumba-instructeur te leren kennen. Die kom ik helaas niet vaak tegen. Op dit moment heb ik Zumba laten vallen, omdat ik iets te veel verschillende groepslessen geef en ik keuzes moest maken.

En ja, een sportschool is een commercieel bedrijf dat leden moet werven om haar bestaansrecht te kunnen behouden. Inmiddels is deze sportschool overgenomen door een andere eigenaar en zit de sportschool midden in het 'verkoopproces'. Als groepslesinstructeur heb je de kracht om een deelnemer 'binnen te halen', om het even oneerbiedig te zeggen. Persoonlijk contact, het 'zien' van de deelnemer, het geven van een goed gevoel... Dat is in mijn ogen de rol van een goede groepslesinstructeur.

Besluit de deelnemer om lid te worden, dan is er sprake van een win-winsituatie. Zo krijgt hij nl. de kans om vaker een heerlijke groepsleservaring te hebben!
Willem • 24-03-2010, 15:59
Hallo Louise,
Ja, ik hoor het vaker; een mannelijke Zumba-instructeur? en ook nog hetero! Het schijnt een zeldzaamheid te zijn, maar ze zijn er echt waar! Ik kwam er dan ook snel achter dat mannelijke Zumba instructeurs dunbezaaid zijn. Nooit gedacht dan mijn geslacht zich zou lenen als USP. Maar het werkt dus echt, want ik geef de Zumba lessen als freelancer. Maar ik wijk af, van je reactie.
Persoonlijk contact blijft wat mij betreft het meest onderschatte deel van de beleving voor de deelnemers. De meeste instructeurs komen hun ding doen en hebben weinig tot geen interactie! Ik zou dan zeggen; "Heb aandacht voor klant!" Zij betalen je uurloon namelijk. Maar dat lukt om uiteenlopende redenen niet bij iedere instructeur. Ik heb gezien dat instructeurs een sterke performance neerzetten m.b.t. de inhoud van de les, maar dan ontbreekt de finesse om door te pakken en de persoonlijke interactie te zoeken met de deelnemers. Het lukt vaak wel bij een groep trouwe deelnemers, maar juist die nieuwkomers, die worden te vaak nietr bereikt en op termijn behouden! Ik mag en wil niet alle instructeurs over 1 kam scheren. Dat zou niet kloppen, sterker nog: ik ken een instructeur die eerst kiest voor de persoonlijke kennismaking bij nieuwe mensen. Niet vanaf het podium of alleen bij de deur. Nee, zij gaat vanaf het podium vragen wie er nieuw is om er vervolgens op af te stappen voor een persoonlijke handdruk. Dan is ze ook nog in staat om (echt) veel van de deenemers bij naam te onthouden! Als je het hebt over binden en boeien, daar kan menigeen van leren. Ik ook, want zij is erg sterk in de namen, deelnemers voelen zich bij haar duidelijk ge/her- kend en voelen zich persoonlijk welkom. Dus ja, persoonlijk contact is een zeer belangrijke factor, voor het succes!!!
groeten!
Tamara • 21-04-2011, 19:26
Hallo Willem,

Even een reactie op u. Via google (zoeken op: ZZP zumba) kwam ik hier terecht. Ik ga namelijk zumbales geven en ga dit op ZZP basis doen. Echter ben ik nog een beetje nieuw op dit vlak en wat de uurtarieven betreft. Mag ik u vragen wat u als uurtarief rekent voor een zumbales?

Met vriendelijke groeten!
adriana • 12-02-2013, 14:09
Mag ik vragen hoe je Zumba instructeur bent geworden, via Les MIlls? Ik denk er namelijk over zelf instructeur te worden, het lijkt me erg leuk! groetjes adriana
Willem • 12-02-2013, 17:23
Hallo Adriana,
Om te beginnen zijn de 2 belangrijkste eigenschappen: enorme passie voor dansen en een zelfde passie voor sporten. Instructeur worden op papier is geen moeilijke operatie. Maar jezelf ontwikkelen nadat je licentie hebt behaald is van aller grootst belang. Zelf ben ik instructeur geworden doordat ik gespot werd door een andere instructeur. Ze hadden me gespot om Body Step instructeur te worden. Maar dat liep dus gelukkig ;-) anders. Er was al een behoorlijke basis, maar Zumba® Fitness is niet te vergelijken met Les Mills of ClubJoy of welk ander progamma dan ook. Mijn vrouw en ik geven beide Zumba lessen sinds 2009, voor meer info www.easy2zumba.nl Mocht je vragen hebben, mail me dan gerust nog 'ns.
Louise Hildebrand • 12-02-2013, 17:42
Hoi Adriana, wat je het beste kunt doen is op je sportschool vragen of er behoefte is aan een nieuwe Zumba-instructeur. Misschien dat de sportschool je opleiding wil betalen? Of, als je los van een sportschool de opleiding wil volgen, kijk dan op de site van Zumba voor een Zumba basic 1 training (www.zumba.com Daar kun je je heel eenvoudig inschrijven voor de opleiding. Een opleiding volgen gaat dus niet via Les Mills, Zumba valt namelijk niet onder de programma's van Les Mills. Succes!
adriana • 13-02-2013, 09:20
Hallo Willem en Louise,

Bedankt voor jullie reactie en uitleg! Dansen is altijd al een passie geweest, als hobby, niet professioneel. Maar ik doe nu 1,5 jaar aan Zumba en vind het nog steeds erg leuk, en het lijkt me leuk om er meer van te leren. Lesgeven lijkt me spannend, ik ben niet een geboren juf zeg maar, maar als ik in de lessen zie dat het mensen blij maakt, geniet ik daar echt van. Helemaal omdat de groepen vaak gemengd zijn qua leeftijd, jong en oud genieten van Zumba en maakt vrolijk.
Ik zal eens kijken naar die websites, thanks!
Louise Hildebrand • 14-02-2013, 21:38
Ik was ook geen geboren juf. Sterker nog, ik dacht dat ik lesgeven helemaal niet leuk zou vinden en moest lang nadenken voordat ik daadwerkelijk mijn eerste Les Mills opleiding ging volgen. Daarna was ik verkocht en was ik niet te stoppen ;-) Als je meer wilt leren is dat altijd een goed teken. Veel succes met je verdere keuzes op dans- en lesgeefgebied!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.