Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

Eigelijk is het vreemd. Op het moment dat we naar een tropisch land vertrekken zoals India, Brazilië of Indonesië halen we preventief een prik tegen allerlei enge ziektes. Maar preventief je koppie trainen om tegenslag, teleurstelling of verlies het hoofd te bieden, daar doen we niet aan.

Laten we terugduiken in de tijd. Onze schooltijd. De tijd waarin we leren rekenen, lezen en schrijven. We leren meer over de maatschappij. Over chemische processen, het lichaam. Een beetje geschiedenis, aardrijkskunde en wat al niet meer. Maar wat je moet doen als er plotseling iets vreselijks gebeurt, daar is geen vak of pasklaar antwoord voor.

Als je niet lekker in je vel zit, geteisterd wordt door onzekerheid, een malend hoofd hebt met dwingende, negatieve gedachten, dan heb je vette pech. Dan mag je het zelf uitzoeken.

Wat zegt de buitenwereld?
Dus ga je af op wat je ouders zeggen, familie, klasgenootjes, leraren en vrienden. Je kijkt tv-programma's, ziet een hoop commercials, leest verschillende bladen en doet mee aan social media. Het lijkt glashelder. Om gelukkig te worden zijn er een paar strikte basisvoorwaarden. Haal goede cijfers. Volg een goede studie. Haal zoveel mogelijk diploma's. Zorg voor een mooi huis, het liefst een koophuis. Regel een partner, een goede baan, misschien zelfs kinderen en een hond. Creëer een geweldig imago. Geld, dat is natuurlijk ook belangrijk. Veel feesten, lol hebben en veel mooie, gelukkige foto's op Facebook. Inclusief een hoop likes. Dan heb je het gemaakt. En ben je gelukkig.


(kunstwerk door Hans Heijman)

De harde werkelijkheid
De realiteit is vaak anders. Win je een miljoen met de Staatsloterij, dan ben je na een jaar terug op je basis geluksniveau (of misschien wel ongelukkiger omdat je niet weet wat je met je geld moet, je plotseling 100 meer vrienden hebt en keuzestress ervaart). Koop je een nieuwe jas, dan is de euforie van dit koopje na een week verdwenen. Een partner geeft je wat langer geluk, maar na een tijdje is de verliefdheid over en merk je dat die partner geen garantie is voor blijvend geluk. Je blijft met jezelf en je (negatieve) gedachten opgescheept.

Echt geluk zit in jezelf
Gaap. Deze spirituele zin geeft me de kriebels. Hoezo zit geluk in jezelf? Wat een egotripperij. Waar zit dat geluk dan? Inmiddels ben ik erachter dat het gaat om je mindset. De manier waarop je denkt. Of je tevreden bent met wie je bent, wat je doet en wat je hebt. En is er een kant-en-klare oplossing voor een positieve mindset? Voor een aantal mensen wel. Die hebben mazzel dat ze het gelukheidsgen hebben gekregen. Deze mensen voelen zich meestal gelukkig en zijn snel tevreden.

De pechvogels
Een ander deel heeft pech. Dit zijn de denkers en perfectionisten. De mensen die veel beren op de weg zien. Mensen die snel van slag raken en het belangrijk vinden wat andere mensen van ze denken. Of mensen met sombere gevoelens, overspannenheid of een burn-out. Mensen die als hobby piekeren hebben en graag hun negatieve gedachten geloven.

Voor deze mensen is het belangrijk dat ze regelmatig hun mentale fitheid trainen. Bijvoorbeeld door dagelijks 3 positieve dingen op te schrijven. Dit lijkt voor sommige mensen misschien suf of overbodig (die dingen onthoud ik wel), maar juist deze oefening zorgt ervoor dat je op momenten dat het minder goed gaat, je focus in positieve zin kunt verleggen. Daarnaast zorgt dit voor een inspirend boekje waarin je kunt teruglezen waarom je leven best oké is. En dat is op momenten waarin je wereld er dieptriest uitziet best handig.

Mentale fitheid is net zoals een spier te trainen. Ik heb een trainings- en coachingstraject Mentaal Fit ontwikkeld waarmee je ongelukkige gedachten en gevoelens kunt bestrijden. Kijk in mijn dienstenaanbod voor meer informatie over dit traject. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@louisehildebrand.nl om te kijken of dit traject geschikt is voor jou. Je kunt dit traject ook via Skype volgen.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.