Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Gedachten • Spreuken • 
Gisteren kreeg ik per mail de volgende quote:
Er is geen vrije wil.
Laat me niet lachen.
Als er een vrije wil zou bestaan,
zou iedereen gelukkig zijn.
(Jan van Delden)

Waar of niet waar?
 

Ootje • 30-09-2010, 08:07
Mmm, zit denk ik toch wel een kern van waarheid in. Ik hou mezelf tegenwoordig heel erg bezig met de uitspraak dat gelukkig zijn een keuze is. Ben ik er dan nog niet aan toe om te kiezen gelukkig te zijn? Of is het niet zo simpel?
Goede timing deze quote... goede stof tot nadenken...
Louise Hildebrand • 30-09-2010, 09:43
Kernwoord is denk ik acceptatie. Wat er ook gebeurt, vecht je ertegen of kun je je bij de situatie neerleggen en er op een positieve manier naar kijken? Zolang je vecht zit je jezelf in de weg en ben je niet gelukkig.
Ootje • 30-09-2010, 14:24
Wat mij nu vooral doet vechten is het verdriet. Ik heb me vandaag echt afgevraagd of ik dan echt niet gelukkig ben. Maar ja, ik denk dat ik tot op zekere hoogte wel gelukkig ben, maar ook verdrietig. En dat overheerst momenteel nog. Daarom nog niet veel ruimte voor geluk. Maar het zit er toch nog.
Maar dan terugkomend op je quote. Vrije wil en emoties liggen vlak naast elkaar. Het is je eigen vrije wil volgens mij om dat in evenwicht te krijgen. Zoals jij al zegt, vooral door acceptatie.

:-) goede quote
J. Viveen • 30-09-2010, 15:41
Ik begrijp de quote niet.
Vrije wil is het vermogen om controle uit te oefenen op je eigen daden en beslissingen. Gelukkig zijn zou een beslissing kunnen zijn. Ongelukkig zijn zou net zo goed een beslissing kunnen zijn. Er bestaat tussen geluk en vrije wil geen 'dus'.

Eerder het gedeelte vd quote 'laat me niet lachen' impliceert iets over vrije wil.


Louise Hildebrand • 02-10-2010, 07:34
Misschien dat Jan het volgende bedoelt. Als we echt zouden kunnen kiezen en invloed hebben op alle situaties (en gevolgen) in ons leven, dan zou iedereen ervoor kiezen om gelukkig te zijn. Aangezien niet iedereen gelukkig is, impliceert dat geen vrije wil.
Marjolein • 04-10-2010, 14:31
Het begrip 'vrije wil' is misschien (zoals denk ik uiteindelijk alles in ons brein) 'maar' een gedachtenconstruct waarmee mensen de wereld proberen te begrijpen. Je kunt ook vragen "waarom noemen we gras 'gras' en waarom zeggen we dat gras 'groen' is?" Of "bestaan er wel kleuren"? Misschien is alles wel zwart/wit/grijs of kleurloos? Wie of wat zal het zeggen. Op internet vond ik een inspirererende stelling over het begrip 'vrije wil':

"Zwaartekracht"
Een leerling zei: Niet in de vrije wil geloven is net zoiets als niet in de zwaartekracht geloven.
De meester zei: Geloof jij daar dan in?
De leerling liet zich zwaar op de grond vallen.
De meester zei: Mensen vielen ook al voordat de zwaartekracht werd verzonnen.

sites.google.com
Rrries • 05-10-2010, 08:39
Geluk is een benaming en state of mind die je kiest. Een dier houdt zich niet bezig met het woord geluk en kan het niet kwalificeren. Het bestond en de mens verzon er een naam voor (net als zwaartekracht). Er doet zich een situatie voor en we maken (bewust of onbewust) een belsissing, waardoor we zelf onze toekomst beinvloeden. En dus geluk of ongeluk.
Als gezondheid bv beinvloed wordt door het fysieke, mentale en sociale aspect (hoe voel je je lichamelijk, geestelijk en wat vindt jouw omgeving; "Goh, wat zie je er slecht uit.."), zou zelfs gezondheid niet vrije wil zijn. Het gaat om jouw eigen beslissingen.
Quote:
Succes is het resultaat uit een juiste beslissing;
Een juiste beslissing is het resultaat uit ervaring;
Ervaring is vaak het resultaat uit een verkeerde beslissing...
Marjolein • 05-10-2010, 09:00
@Rrries
Dit antwoord is mooi helder ! Dank je.
@Louise
Bedankt voor je inspirerende vraag !
x Marjolein

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.