'Tieners en twintigers hebben een slechte werkmentaliteit. Ze zijn verwend, willen nauwelijks hun handen uit de mouwen steken en zijn op werkgebied niet te vertrouwen', verzuchtte een manager die ik laatst sprak.
Hij had verschillende voorbeelden om zijn conclusie te onderbouwen. Stagiares die op hun allereerste werkdag niet op komen dagen of zich per sms afmelden. Volgende maand kan ik wel beginnen, sms'te een van z'n stagiares, alsof de afspraak die was gemaakt probleemloos eenzijdig gewijzigd kon worden. Ook vertelde de manager over een parttimekracht die het doodnormaal vond om vrij te nemen: 'Aanstaande zaterdag ben ik er niet, want dan heb ik een bruiloft.'
'Toen ik dat hoorde brak m'n klomp! Wat denkt die jeugd van tegenwoordig? Hebben ze ooit van overleg gehoord? Respect? Snappen ze het concept werken op contractbasis wel? Vertelde die gozer dat hij de uurtjes wel opvangt door op vrijdagavond te werken. Dan heb ik niemand nodig, maar zelfs dat snapt hij niet!'
Zijn verhaal deed me nadenken over mijn eigen werkmentaliteit. Mijn eerste bijbaan had ik op mijn vijftiende, maar zo'n makkelijke mentaliteit heb ik nooit gehad. Als tiener niet en als twintiger al helemaal niet. Ook de manager is nooit op een dergelijke onverantwoorde manier met een stageplek, bijbaan of baan omgegaan. Hoe jong hij ook was.
Dat maakt de volgende vraag natuurlijk bijster interessant. Is de mentaliteit van jongvolwassenen ècht veranderd? Of heeft de manager gewoon pech dat de arbeidsmarkt krap is en daarom alleen rotte appels kan krijgen?